Guvernarea de la Chişinău critică protestul opoziţiei: Este ridicol, cinic şi inexplicabil

După ce presa care aparţine liderului PD, Vlad Plahotniuc, a abundat de falsuri în ştiri privind protestul de duminică organizat de opoziţia pro-europeană, şi Andrian Candu a criticat dur solicitările indicate în rezoluţia votată unanim de către protestatari.
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău împotriva sistemului mixt de vot
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău împotriva sistemului mixt de vot (facebook.com)
Maria Maevschi
19.09.2017

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat în cadrul unui briefing de presă că la şedinţa de marţi a Partidului Democrat s-a discutat despre protestul de duminică organizat de către opoziţia pro-europeană de la Chişinău.

„În primul rând legat de înseşi solicitările opoziţiei şi anume renunţarea la sistemul mixt. Este ridicol, dar chiar foarte ridicol ca persoane, lideri ai acestei opoziţii, cum e Maia Sandu, să solicite retragerea sistemului mixt în situaţia în care ea vine din Partidul Liberal Democrat care a susţinut schimbarea sistemului electoral în sistemul mixt. Ea a fost aleasă în calitate de deputat pe listele PLDM când PLDM a venit în Parlament promovând schimbarea sistemului electoral”, a declarat şeful legislativului, conform privesc.eu.

Notabil este faptul că preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în nenumărate rânduri că nu a fost membră a Partidului Democrat, ci doar propusă de această fracţiune în calitate de ministru al Educaţiei unde a activat în perioada 2012-2015.

Totodată, Candu a numit „cinic şi inexplicabil” faptul că şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a solicitat acelaşi lucru ca şi Maia Sandu, anularea sistemului mixt de vot pentru alegerile parlamentare din anul 2018. Preşedintele Parlamentului a adăugat că acum un an Platforma DA ar fi solicitat în timpul protestelor „schimbarea sistemului electoral în sistemul mixt”, lucru care, de fapt, nu s-a întâmplat, întrucât în nici una din rezoluţiile votate de către protestatarii prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale la protestele organizate de Platforma DA nu apare o astfel de solicitare.

O altă observaţie a şefului legislativului a fost faptul că, ceea ce s-a întâmplat la protestul de duminică ar fi fost „o debandadă în rândurile opoziţiei”. „Partidele de opoziţie se critică unele pe altele, vin cu poziţii diferite, nu prea ştiu ce vor”, consideră Candu, cu toate că de pe scena improvizată în faţa Parlamentului a fost dată citire unei rezoluţii susţinute de ambii lideri ai celor două partide de opoziţie, Maia Sandu şi Andrei Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor