Guvern: Cererile de plată pe POSDRU blocate de CE vor fi retransmise cu o penalizare de 10%

Executivul a anunţat marţi că plăţile pe POSDRU vor fi reluate de Comisia Europeană de îndată ce autorităţile de la Bucureşti vor îndeplini „pe bază voluntară” mai multe condiţii, inclusiv „retransmiterea cererilor de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate”.

„În şedinţa de guvern a fost prezentată o veste bună din toate punctele de vedere şi anume anunţul de aseară prin care DG EMPL (Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale, n.r.) certifică intenţia de a relua plăţile prin POSDRU, ca măsură excepţională având în vedere situaţia economică a României şi luând în considerare angajamentele României din memorandumul de înţelegere cu FMI şi CE”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Punerea în aplicare a acestei măsuri este condiţionată de realizarea mai multor acţiuni de către Autoritatea de certificare şi plată, din cadrul ministerului de Finanţe. Potrivit Executivului, acţiunile avute în vedere sunt „pe bază voluntară”. Astfel, CE solicită „retragerea celor două cereri de plată ajunse la CE pe 31 decembrie 2011, respectiv pe 6 februarie 2012”, iar apoi „retransmiterea acestor cereri de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate”.

De asemenea, Comisia solicită „o confirmare a angajamentelor României de a utiliza această corecţie preventivă de 10% pe tot parcursul anului 2012 şi, dacă se dovedeşte a fi necesară, permisiunea de audit din lunile aprilie-mai, inclusiv de aplicarea unor corecţii sistemice dacă va fi cazul”, a mai explicat reprezentantul Executivului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit o informare oficială în acest sens, din partea CE, luni seară.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene a anunţat atunci că întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit va confirma că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale.

Întreruperea termenului de plată nu a afectată implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management a putut în continuare să facă plăţi.

Directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Carmen Ionel, a demisionat, cu puţin timp înainte de anunţul suspendării plăţilor, din funcţia pe care o deţinea, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut demiterea sa pentru “management defectuos” la nivelul Autorităţii.

Anul trecut, România a avut suspendate, timp de şase luni, fonduri pe Programul Operaţional Regional.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a decis să deblocheze 200 de milioane de euro din fondurile suspendate pentru Axa 2 a POR.

La 20 februarie, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, declara că nu exclude ca astfel de probleme să apară şi în viitor, dar nu vor mai fi afectate fondurile la nivel global, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

"Nu exclud ca de acum înainte să mai apară astfel de accidente. Probleme sunt multiple, unele dintre ele pot fi rezolvate, altele sunt foarte greu de rezolvat. N-ai cum să corectezi decizii care au fost luate anterior. Accidentele nu vor mai fi la nivel global, să afecteze toate programele, ci vor fi, probabil, pe un program sau pe altul", a spus ministrul, adăugând că "responsabilitatea aparţine direct celor care gestionează aceste programe".

"În cazul de faţă, responsabilitatea a fost clar a conducerii Autorităţii de Management de pe POSDRU", a mai precizat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie