Gunther Krichbaum: Marile investiţii străine anunţate în infrastructura energetică a României vor încuraja şi altele

Epoch Times România
01.11.2011

Marile investiţii care vor fi derulate în perioada următoare în infrastructura energetică a României de către importante companii străine, cum ar fi parcurile eoliene din judeţul Suceava şi hidrocentrala de la Tarniţa Lăpuşteşti din judeţul Cluj, vor încuraja pe viitor investiţii străine în alte domenii, a declarat luni preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum, la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc.

"Este foarte important că România va putea să exporte energie în ţările din zonă. România are un rol strategic important în zonă şi aceste veşti (despre investiţiile în proiectele energetice - n.r.) sunt foarte încurajatoare pentru că energia este un instrument principal pentru companiile care vor să investească şi care au nevoie de o sursă sigură de energie, iar pe de altă parte să nu plătească un preţ prea mare şi dezavantajos", a spus oficialul german, care a arătat că demararea acestor investiţii a fost susţinută şi deciziile luate în domeniu de Guvernul de la Bucureşti.

La rândul său, premierul Emil Boc a arătat că legea parteneriatului public-privat adoptată de Parlament şi pentru care există în prezent acordul UE poate fi folosită pentru promovarea unor mari proiecte în infrastructură şi sectorul energetic. "Această posibilitate a parteneriatului public-privat poate fi folosită ca o modalitate de modernizare a infrastructurii noastre. Va fi un element-cheie pentru modernizarea României pentru că în buget nu avem toţi banii pentru a susţine investiţiile şi deci trebuie să folosim acest instrument al parteneriatului public-privat la nivel naţional şi local. Ne mişcăm în direcţia aceasta şi sper să vedem progrese cât mai curând", a afirmat premierul Emil Boc.

Compania franceză Filasa va realiza în următorii doi ani 11 parcuri eoliene în localităţile sucevene Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câmpului, Drăgoieşti, Berchiseşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti, investiţiile cumulând aproximativ 780 de milioane de euro, a anunţat în urmă cu două săptămâni preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. El a declarat că a fost informat de reprezentanţii firmei că în 17 noiembrie va fi inaugurată oficial începerea investiţiei şi că, până în prezent, au fost alocaţi şase milioane de euro în studii şi proiecte tehnice şi construcţia sediului administrativ.

Conducerea companiei chineze Gezhouba Group International Engineering Co. a anunţat că este ferm interesată de construirea hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, a informat pe 20 octombrie un comunicat de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri după o întrevedere între ministrul Ion Ariton şi reprezentanţii firmei chineze. "În cadrul discuţiilor, preşedintele executiv al companiei, Ren Jianguo, a exprimat decizia fermă a companiei pe care o conduce de a se implica în realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lapuşteşti", se arăta în comunicatul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor