Grupul EFT ia în calcul să dea în judecată Hidroelectrica

.
. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2013

Grupul energetic britanic EFT ia în calcul să dea în judecată Hidroelectrica, din cauză că în vara anului trecut producătorul de stat a reziliat contractul pentru vânzarea energiei, a declarat luni vicepreşedintele EFT Group şi acţionarul principal al grupului, Milos Hamovici, într-o întâlnire cu presa. EFT avea două contracte cu Hidroelectrica, unul pentru piaţa internă, pentru o cantitate de 1 TWh anual, iar celălalt pentru exportul a 0,6 TWh.

”Rezilierea a adus pierderi grupului, pe care sperăm să le recuperăm. Suntem în discuţii cu avocaţii din Elveţia, să vedem ce putem face. Vom decide ulterior dacă dăm sau nu Hidroelectrica în judecată. Este un caz complex şi o asemenea decizie ignore timp”, au afirmat oficialii EFT.

Aceştia au subliniat totodată că nu şi-au planificat să părăsească afacerile din România.

”Rezilierea contractului ne-a afectat, dar am supravieţuit”, a menţionat Milos Hamovici.

Conducerea EFT a menţionat că respectivul contract a fost încheiat de Hidroelectrica cu EFT Elveţia şi ca acesta se supune legilor elveţiene.

De asemenea, grupul EFT vrea să construiască o termocentrală de peste 50 de milioane de euro în România. Milos Hamovici precizează că încă nu a fost stabilită capacitatea termocentralei, însă o decizie clară în acest sens va fi luată în şase luni-un an de zile.

Grupul EFT construieşte în prezent o hidrocentrală de 35 MW în Ulog (Bosnia şi Herţegovina), valoarea investiţiei ridicându-se la 60 de milioane de euro. Aceasta va produce 85 GWh şi urmează să fie finalizată în 2016. În plus, grupul britanic construieşte şi o termocentrală de 300 MW la Stânari (tot în Bosnia şi Herţegovina), proiect estimat la 500 de milioane de euro. Aceasta va avea o producţie de 2 milioane MWh.

De asemenea, EFT Grupul EFT, cel mai mare trader de energie din regiune, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 2,13 miliarde de euro şi un profit net de circa 10 milioane de euro. Pentru acest an, oficialii companiei estimează dublarea profitului, care ar putea depăşi 20 de milioane de euro, şi afaceri înjumătăţite, de aproximativ un miliard de euro. Diferenţa s-ar datora faptului că managementul EFT a schimbat modul de business şi ”şi-a asumat mai multe riscuri”, spun reprezentanţii grupului energetic.

În 2012, EFT a livrat o cantitate de energie de 38 TWh. Cele mai mari vânzări ale EFT sunt în Germania (53% din total), Ungaria (14%) şi Croaţia (8%). În ceea ce priveşte achiziţia de energie electrică, cele mai mari cantităţi de electricitate sunt cumpărate din Germania (54%), Ungaria (22%) şi România (5%).

EFT România este filială a EFT Group, unul dintre cele mai importante grupuri europene, care desfăşoară tranzacţii cu energie electrică şi realizează investiţii în sectorul energetic, în zona centrală şi sud-est europeană.

EFT Group are 600 de angajaţi şi este prezent, prin filialele sale, în Germania, Lituania, Austria, Italia, Grecia, Ungaria, Slovenia, România, Bulgaria, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania şi Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor