Grup de bloggeri susţine că poate dovedi prezenţa trupelor terestre ruseşti în Siria

Un grup de bloggeri ruşi susţine că au dovada că Rusia este activă atât în spaţiul aerian al Siriei, cât şi în spaţiul său terestru. Ei îşi bazează investigaţia pe fotografiile publicate pe reţelele sociale.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.02.2016

Pe măsură ce se apropie intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului în Siria, există în continuare un oarecare scepticism cu privire la rolul şi intenţiile Rusiei. În ultimele câteva luni, au existat zvonuri persistente cu privire la soldaţii ruşi care luptă alături de trupele siriene.

Rusia a lansat în 30 septembrie 2015 campania sa de lovituri aeriene în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil din ţara arabă, dar a negat că a trimis şi trupe terestre.

Un grup de bloggeri ruşi de investigaţie susţin că au fotografii care dovedesc implicarea trupelor terestre ruseşti în războiul din Siria. Grupul se numeşte Conflict Intelligence Team (CIT) şi a intrat în atenţia mass mediei în urmă cu doi ani, când a descoperit soldaţi ruşi în estul Ucrainei, arată Deutsche Welle.

Selfie-uri pentru a dovedi prezenţa soldaţilor ruşi în Siria?

Acum, CIT a publicat rapoarte privind investigaţiile lor asupra prezenţei trupelor terestre ruseşti în Siria. Bloggerii au folosit reţelele sociale pentru a localiza personal militar rusesc în Siria. Unele dintre acele imagini au circulat pe Internet timp de luni de zile, inclusiv unele selfie-uri.

Bloggerul rus Ivan Sidorenko a postat pe Twitter un selfie făcut de un soldat pro-Assad în Siria, susţinând că soldaţii ruşi pot fi văzuţi în fundalul pozei – o dovadă că trupele terestre ruseşti se află în Siria.

CIT monitorizează, de asemenea, mişcarea vehiculelor ruseşti. În acest sens, bloggerii analizează vopseaua de camuflaj de pe tancuri. De fapt, ei susţin că acest camuflaj este precum o amprentă, adăugând că nu există două tancuri vopsite la fel.

În plus, în raportul lor, bloggerii au comparat două poze. Prima poză prezintă o bază militară rusească în vestul Siriei în 2015, unde se poate vedea un tanc rusesc T-90. În cea de-a doua imagine pare să fie exact acelaşi tanc, dar de această dată în partea estică a Siriei. Cum ar putea şti bloggerii acest lucru?

Grupul mai susţine că, de fapt, camuflajul de pe tanc este identic în ambele imagini, care au fost făcute la o distanţă de câteva luni şi în locaţii diferite. Aşadar, CIT consideră că tancul rusesc şi alte vehicule ale armatei ruseşti se deplasează pe teritoriul Siriei.

Misiunea bloggerilor ruşi

Întrucât nu pot garanta 100% că descoperirile lor sunt adevărate, bloggerii ruşi au scris în raportul lor că, pe baza investigaţiilor desfăşurate “este destul de probabil ca loviturile aeriene ruseşti din Siria să provoace pagube materiale civile şi victime civile”.

Bloggerii cer mass mediei ruse şi străine să desfăşoare controale mai riguroase asupra a ceea ce ei numesc “o campanie de dezinformare la scară mare desfăşurată în paralel cu operaţiunea din Siria”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor