Greva foamei, încheiată la Oltchim

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
15.02.2013

Cei 19 angajaţi de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la această formă de protest până luni, după ce, în urma discuţiilor purtate la telefon de conducerea combinatului cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a convenit ca banii pentru lichidarea pe ianuarie să intre vineri.

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Victoria" din Oltchim, Corneliu Cernev, cei 19 grevişti ai foamei au decis să suspende forma de protest până luni, în urma unei discuţii telefonice între conducerea combinatului şi ministrul Economiei". A fost o discuţie la telefon între conducerea combinatului şi ministrul Varujan Vosganian, aflat la Iaşi. "Am vorbit şi eu personal cu domnul ministru. S-a convenit că banii pentru lichidarea pe luna ianuarie vor intra în cursul zilei de vineri, alte două restanţe salariale urmând a fi achitate după ce sumele în cauză vor fi deblocate de la masa credală şi vor fi identificate resursele, este vorba de lichidarea pe decembrie şi avansul pe luna ianuarie. Am comunicat aceste aspecte oamenilor, care s-au declarat de acord să suspende greva foamei până luni, după întâlnirea pe care o vom avea noi, conducerea combinatului şi autorităţile publice judeţene şi locale cu ministrul Economiei, la Bucureşti. În funcţie de rezultatele şi concluziile acelei întâlniri vom lua o decizie", a declarat preşedintele Cernev.

Cei 19 grevişti ai foamei au stat în faţa Pavilionului Administrativ, având o cruce cu o bandă neagră pe care scria "Oltchim 1966-2013" şi având lipit pe cortul în care stăteau mai multe foi pe care era scris "Greva foamei" şi "Vrem să muncim/Ponta la Oltchim".

Şeful Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, declara, vineri, că i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să organizeze o întâlnire la Bucureşti, la care să participe conducerea combinatului Oltchim, lideri de sindicat, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru a discuta despre problemele combinatului.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor