Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru a atinge obiectivul privind anularea datoriilor

Ministrul de finanţe al Greciei Evangelos Venizelos. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.03.2012

Creditorii privaţi ai Greciei care au acceptat oferta de anulare parţială a datoriei deţin obligaţiuni în valoare de 100 de miliarde de euro, a declarat vineri ministrul de finanţe Evangelos Venizelos.

85,8% dintre creditorii privaţi ai Greciei s-au înscris în programul de anulare parţială a datoriei, a anunţat vineri Guvernul de la Atena. Lipsesc, însă, 7 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul de anulare a 107 miliarde din datoria suverană, a spus ministrul, citat de portalul belgian 7sur7.

În aceste condiţii, Grecia "va propune Eurogrup", care se reuneşte vineri, să prelungească termenul până în 23 martie, pentru a convinge şi actorii refractari, ce riscă să se expună unor pierderi mai mari dacă nu acceptă.

"Ştim să apărăm interesele noastre şi pe cele ale zonei euro (...). Unii pot crede" că li se vor rambursa complet banii, "dar este o idee naivă", a adăugat Venizelos.

Detaliile planului de ştergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate la 21 februarie, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene în schimbul unei micşorări a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% şi pierderi reale pentru băncile care deţin obligaţiuni de peste 70% din valoarea iniţială.

Acordul este una dintre condiţiile unui al doilea pachet de salvare, în valoare de 130 de miliarde de euro, pe care UE şi FMI l-au promis Atenei.

În cazul în care nu se ajungea la un acord, Grecia risca să intre în incapacitate de plată în 20 martie, când expiră obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care ţara trebuie să le achite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor