Greaceanîi în China: Ne aşteaptă mai multe proiecte comune, dar şi multe victorii comune

Zinaida Greceanîi în China
Zinaida Greceanîi în China (parlament.md)

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, membră PSRM, a avut marţi 10 septembrie, un discurs în cadrul celei de-a 8-a ediţii a Forumului Economic Euro-Asiatic care are loc în oraşul Xi'an din China. Socialista a adresat felicitări cordiale poporului Chinei cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze.

„Urmărim cu mare interes schimbările extraordinare care au loc în Republica Populară Chineză în ultimii ani. Reforma structurală în sfera ofertei, datorită căreia în ţară au apărut mii de întreprinderi şi au fost create milioane de locuri de muncă, modernizarea de amploare a infrastructurii, a relaţiilor de producţie, saltul uriaş în dezvoltarea societăţii informaţionale au transformat China în una dintre cele mai importante economii din lume şi în cel mai mare exportator de mărfuri”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Mai mult decât atât, Greceanîi a menţionat că modelul chinez de dezvoltare atrage astăzi atenţia întregii lumi. Experienţa Republicii Populare Chineze ar avea o importanţă deosebită şi pentru Moldova, consideră Greaceanîi, fost prim-ministru care în aprilie 2009 a ameninţat tinerii care protestau în PMAN, cu armele.

Un interes aparte pentru Moldova ar fi, în opinia socialistei, iniţiativa grandioasă a Secretarului General al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping – „One Belt – One Road” sau ”Noul drum al mătăsii”, dar şi perspectivele Moldovei de a participa la acest proiect.

„Menţionez că în 2014 a fost semnat Memorandumul privind intensificarea cooperării pentru construcţia în comun a circuitului economic „Drumul Mătăsii” între departamentele economice din Moldova şi China. Această iniţiativă oferă ţărilor noastre noi oportunităţi şi perspective mai mari de cooperare”, a subliniat Greceanîi.

Potrivit speakerului, realizarea acestui proiect de către partea moldovenească impune dezvoltarea infrastructurii drumurilor de acces auto, feroviare, aeriene, maritime, pentru a face eficientă banda drumurilor atât pentru mărfurile chinezeşti în Europa, cât şi pentru cele europene în China, totodată impunând promovarea unei politici echilibrate în toate domeniile (inclusiv cel economic) pentru dezvoltarea durabilă a popoarelor.

De asemenea, Republica Moldova speră să extindă fluxul de investiţii în China, dar şi să deschidă un parc industrial în ţară. „Sunt sigură că ne aşteaptă mai multe proiecte comune, dar şi multe victorii comune”, a conchis Zinaida Greceanîi.

În perioada 9-12 septembrie 2019, în oraşul Xi'an, China, se desfăşoară cea de-a 8-a ediţie a Forumului Economic Euro-Asiatic “Construirea Centurii şi a Drumului pentru cooperare la nivel înalt şi dezvoltare de înaltă calitate”, organizat de autorităţile chineze în parteneriat cu Organizaţia de Cooperare din Shanghai.

Forumul Economic Euro-Asia a fost lansat pentru prima dată în China în anul 2005 şi se desfăşoară odată la doi ani. Scopul acestuia este dezvoltarea cooperării în următoarele domenii: politic, comerţ şi economie, ştiinţă şi tehnologie, cultură, educaţie etc. Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă la Forumul Economic Euro-Asiatic în calitate de oaspete de onoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe