Goţiu: Guvernul se opune creării DNA-ului Pădurilor pentru că vrea să menţină controlul tăierilor ilegale "în pixul ministrului"

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
01.06.2020

Guvernul Orban se opune înfiinţării unui aşa-zis DNA al pădurilor din cauză că doreşte să menţină controlul tăierilor ilegale de păduri “în pixul ministrului”, susţine senatorul USR Mihai Goţiu într-un editorial publicat pe Digi24.ro, adăugând că o instituţie specializată, mai ales independentă, de cercetare penală în domeniu ar reprezenta un impediment acum când “au ajuns şi ei la împărţitul bucatelor”.

Goţiu mai reaminteşte că, în timpul dezbaterilor din comisiile de specialitate din Senat a legii iniţiate de USR privind crearea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), cunoscută şi sub numele “DNA-ului Pădurilor”, ministrul Mediului, Costel Alexe, a subliniat că în România există deja instituţii care au competenţe legate de cercetarea penală a infracţiunilor de mediu: Garda Naţională Forestieră, Garda de Mediu şi Poliţia şi susţine că acest argument e greu de acceptat.

“Evident, 'argumentul' este greu de acceptat – în sistemul juridic românesc procurorul este cel care coordonează cercetarea penală, chiar dacă există şi alte instituţii care au, parţial, atribuţii. Procurorii sunt cei care încheie rezoluţia de trimitere în judecată şi reprezintă interesul public în instanţă, pe perioada procesului. Efectele lipsei de specializare a procurorilor în domeniu sunt cuantificabile. Astfel, într-o perioadă în care volumul de lemn dispărut din pădure fără acte a crescut cu mai mult decât dublu (ajungând la cifra halucinată de 20 de milioane de metri cubi pe an), numărul dosarelor şi a condamnărilor a scăzut constant!”, a explicat Goţiu.

Mai mult, senatorul USR acuză Guvernul Orban că doreşte să subordoneze politic controlul tăierilor ilegale de păduri, punându-l în pixul ministrului, adăugând că, parţial, s-a reuşit acest lucru, dar fără a exista consecinţe majore în privinţa reducerii tăierilor ilegale.

“Păi cum să nu prindă curaj şi tupeu prăduitorii, când ministerul şi Guvernul nu vor să aplice evaluările de integritate în Gărzi şi se opun înfiinţării unei structuri de cercetare penală specializată, în domeniu? Şi astfel, se lămureşte dilema: Guvernul Orban n-are de gând să se trezească pe cap cu o instituţie independentă specializată în combaterea infracţiunilor de mediu taman când au ajuns şi ei în fruntea bucatelor! Mai ales în condiţiile în care, doar în domeniul tăierilor ilegale de lemn, valoarea ”afacerii” e de câteva sute de milioane de euro pe an (potrivit unor estimări chiar de un miliard de euro!). La asta mai puneţi afacerile dubioase cu gunoaie ori cu băgatul pe ţeavă al râurilor de munte”, a mai afirmat Goţiu.

Reamintim în acest context că, pe data de 26 mai, partidul condus de Dan Barna a acuzat Guvernul Orban că se opune legii privind înfiinţarea “DNA-ului Pădurilor” la Senat.

“Legea USR pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu a generat dezbateri intense în comisiile de specialitate de la Senat. Ieri şi astăzi, legea a intrat în discuţii în comisiile de aviz, în care votul final a fost împărţit. Astfel, DNA-ul Pădurilor a primit aviz favorabil în Comisiile pentru Agricultură, în cea pentru Apărare şi cea de Muncă, şi aviz negativ în Comisiile pentru Ape şi Păduri, respectiv Administraţie. Reprezentanţii Guvernului Orban la dezbateri, în special cei ai ministerelor Mediului şi Justiţiei, s-au opus în mod repetat propunerii legislative”, reiese dintr-un comunicat publicat de USR la acea vreme.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor