Gîrbovan rămâne judecătoare. CSM i-a aprobat retragerea demisiei

Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Secţia pentru judecători a CSM a aprobat marţi, cu 8 voturi "pentru"şi unul "împotrivă", cererea Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură. În consecinţă, Dana Gîrbovan, magistrata pe care preşedintele Iohannis a refuzat să o numească ministru al Justiţiei, va rămâne judecător la Curtea de Apel Cluj şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, relatează Digi24.

Reamintim că Dana Gîrbovan a demisionat din magistratură după ce premierul Dăncilă i-a propus să fie ministru al Justiţiei. Ulterior, CSM a aprobat în şedinţa de la începutul săptămânii trecute "înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin 1, lit a din legea 303 din 2004".

Însă preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu a trimis la Palatul Cotroceni decizia Secţiei pentru Judecători a Consiliului care a votat în unanimitate plecarea din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan, informa în urmă cu câteva zile românia.europalibera.org.

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis nu a putut semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan, întrucât la Cotroceni a ajuns doar cererea acesteia de demisie, dar nu şi hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM care îi aproba demisia, aşa că magistrata a putut reveni asupra deciziei de a pleca din magistratură după ce Iohannis a refuzat tranşant să o numească în postul deţinut cândva de Florin Iordache, Tudorel Toader etc.