Ghimpu sugerează că ar putea cere demisia lui Timofti, dacă-l propune iar pe Filat premier

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2013

Potrivit Unimedia, imediat după demiterea Guvernului, în şedinţa de astăzi a Parlamentului, Mihai Ghimpu a sugerat că va cere demisia preşedintelui Republicii Moldova, în cazul în care cel din urmă va propune din nou candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru.

„În cazul în care domnul preşedinte va insista ca această criză să fie de lungă durată - asta înseamnă şi refuzul europenilor de a mai susţine R. Moldova - sau în cazul în care vor elibera miniştrii, eu voi cere demisia preşedintelui Republicii Moldova. L-am înaintat atunci şi am spus că este trimis de Dumnezeu, dar necuratul l-a luat şi l-a pus sub dânsul.

Eu n-am nimic cu Vlad Filat şi n-am avut. Şi Filat şi Plahotniuc sunt doi drumeţi în parcurgerea drumului european. Atât. Dar viitorul european este pus în pericol de Filat. El a făcut acum să blocheze acest curs. Trebuia să înţeleagă că războiul, început de el mai demult cu Plahotniuc, înseamnă război între PLDM şi PD. Eliberarea lui Plahotniuc este egală cu eliberarea lui Filat. Fără unul sau fără altul nu poate exista Alianţă”, a comentat liberalul Ghimpu.

Cu referire la invitaţia lansată de speakerul Marian Lupu, liberalul a declarat, ironic, că va merge „ cu un buchet mare de trandafiri albi, pentru cel care are grijă de alianţă”.

„Merg diseară, sigur că merg. Scopul meu şi al Partidului Liberal nu este de a băga republica în alegeri anticipate, ci de a salva Alianţa. Nu salvarea lui Ghimpu, Plahotniuc, Lupu sau Filat, dar a Alianţei, pentru ca să ducem la bun sfârşit integrarea europeană. Iar integrarea europeană o poţi duce la bun sfârşit doar prin tragerea la răspundere a celor care au compromis denumirea de integrare europeană - valori, oameni şi nu funcţii, bani sau putere. PLDM, PD şi PL sunt părţi componente ale acordului semnat între partide, nu între trei lideri”, a mai adăugat Ghimpu.

Liderul PL a spus că reformatarea AIE depinde în primul rând de Vlad Filat. „Reformatarea Alianţei poate avea loc în condiţiile în care Vlad Filat conştientizează ce a făcut, demonstrează că nu a fost un trădător, că nu a vândut ţara intereselor Federaţiei Ruse, se împacă cu această situaţie şi înaintează o altă persoană din partea PLDM în această funcţie, nu neapărat prim-ministru. Acum tot depinde de Vlad Filat”.

În acest sens, sursa a propus „propriul exemplu”: „Fă, domnule, un pas înapoi. Prin asta poţi demonstra că ai greşit şi că poţi corecta prin înaintarea unei alte candidaturi. Din partea PLDM-ului, curăţim pe toţi cei care sunt corupţi şi atunci Alianţa merge înainte, să revină credibilitatea din partea cetăţenilor şi a partenerilor europeni”, a conchis Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor