Germania va trimite 650 de soldaţi într-o misiune nouă a NATO în Mediterană

O nouă iniţiativă NATO speră să oprească militanţii jihadişti în Marea Mediterană. Armata germană îşi va aduce contribuţia la misiunea care va dura aproximativ un an, conform Der Spiegel.
Fregată a Marinei germane.
Fregată a Marinei germane. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.09.2016

Misiunea NATO va avea sarcina de a monitoriza MareaMediterană, dar va putea, de asemenea, controla ambarcaţiuni suspectate că ascund terorişti care aparţin unor grupuri precum Statul Islamic. Operaţiunea Sea Guardian speră, de asemenea, să reducă traficul de persoane şi de arme şi, în acelaşi timp, va oferi asistenţă agenţiei UE de protejare a graniţelor, Frontex.

Germania urmează să se alăture operaţiunii NATO, contribuind cu 650 de soldaţi, conform revistei germane Der Spiegel. Guvernul din Berlin va discuta planul la o întrunire specială ce va avea loc miercuri. Coaliţia de guvernare urmăreşte să prezinte Parlamentului un plan care să fie aprobat în scurt timp, posibil la sfârşitul acestei luni.

Se intenţionează ca operaţiunea Sea Guardian să dureze până în decembrie 2017.

Trimiterea celor 650 de soldaţi este privită ca o măsură de extindere a rolului militar al Germaniei în Europa şi NATO. Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a sperat că va moderniza echipamentele militare germane şi să mărească numărul soldaţilor activi după mai mulţi ani de declin.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat liderilor parlamentari într-o scrisoare că “organizaţiile teroriste pot acţiona nestânjenite” din cauza lipsei supravegherii guvernamentale de-a lungul coastei Mediteranei, menţionând ţări problematice precum Libia. El a adăugat că acest gol reprezintă o “ameninţare semnificativă” pentru Germania. Dar şi pentru alte ţări UE.

Membrii NATO au căzut de acord în ceea ce priveşte Operaţiunea Sea Guardian la un summit al alianţei ce a avut loc în luna iulie în Polonia. Noua misiune maritimă înlocuieşte misiunea NATO Active Endeavour, care a fost însărcinată cu monitorizarea Mării Mediterane după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor