Germania: Un robot ucide un tehnician de la Volkswagen

Robot
Robot (Shutterstock)

Dacă cineva vă spune să vă gândiţi la un robot, ce vă vine în minte? Vă vine în minte o formă umanoidă din metal, cu ochi strălucitori, care vorbeşte sacadat? Sau poate un braţ robotic dintr-o fabrică, o maşină care poate parca în locul dumneavoastră sau poate un sistem care vă încălzeşte sau răceşte casa?

De ceva vreme, cultura pop a reprezentat roboţii într-un mod special. De la roboţii lui Asimov până la Terminator – sau chiar Transformers – conceptul de robot a crescut alături de aceste personaje science-fiction extrem de populare.

Moartea unui lucrător reaprinde temerile referitoare la relaţia noastră, din ce în ce mai puternică, cu robotica.

Moartea unui tânăr în vârstă de 21 de ani provocată de “mâinile” unui robot, a stârnit cele mai întunecate coşmaruri legate de robotică: pe de o parte posibilitatea, considerată foarte îndepărtată, ca maşinile cu capacitatea de a lua decizii să provoace voluntar daune oamenilor, pe de altă parte puternica prezenţă a roboţilor - foarte reală şi în creştere atât în instalaţiile industriale cât şi în cele agricole - ajunsă să înlocuiască lucrătorii umani.

Acest caz, care este cercetat de către procurorii germani, a avut loc la sfârşitul lunii trecute într-o instalaţie a companiei auto Volkswagen din Kassel-Baunatal, situată la aproximativ 100 km nord de Frankfurt, în centrul Germaniei. Tânărul lucra pentru o altă companie dar se afla pe teren pentru a instala robotul.

Publicaţia Financial Times scrie miercuri, 01 iulie 2015, că astfel de accidente sunt rare, deoarece, de obicei, roboţii industriali sunt ţinuţi în cuşti, pentru a evita contactul cu oamenii. În cazul de faţă, însă, muncitorul se afla în cuşcă instalând robotul, în timp ce colegul său era afară şi a scăpat. Robotul l-a lovit în piept pe tânăr şi l-a presat de o placă de metal, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei, Heiko Hillwig.

După accident, tânărul a fost transportat la spitalul din Kassel, dar serviciul de urgenţă nu a mai putut face nimic pentru a-l salva. Procurorii investighează cazul, dar un purtător de cuvânt a comunicat că este încă prea devreme pentru a atribui responsabilităţi. Instalaţia din Baunatal are 800 de roboţi.

Ulterior, Volkswagen a precizat că robotul nu era unul de generaţie nouă, numiţi “de colaborare uşoară”, care lucrează cot la cot cu muncitorii de pe linia de producţie, şi că acesta nu a suferit nicio defecţiune tehnică în urma incidentului.

În imaginaţia oamenilor, posibilitatea ca maşinile să ajungă să-i domine a fost prezentă aproape de la începutul robotizării (prin filme precum Metropolis, saga Terminator sau foarte recentul film Ex Machina). De fapt, roboţii sunt prezenţi peste tot în jurul nostru - în maşinile noastre, în casele noastre, în transportul public şi în clădiri.

Isaac Asimov, un autor american născut în Rusia, biochimist, scriitor de mare succes şi excepţional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale ştiinţifico-fantastice şi pentru cărţile de popularizare a ştiinţei, vorbea deja în 1942 despre aşa-numitele trei legi ale roboticii, concepute astfel încât un robot nu ar putea face rău omului: "Un robot nu va răni o fiinţă umană sau, prin inacţiune, nu va permite ca o fiinţă umană să fie pusă în pericol; un robot trebuie să se supună ordinelor date de o fiinţă umană, cu excepţia cazului în care aceste ordine ar intra în conflict cu prima lege; un robot trebuie să-şi protejeze existenţa, în măsura în care o astfel de protecţie nu intră în conflict cu prima sau a doua lege."

Roboţii reprezintă o industrie în creştere. Vara trecută, UE a anunţat o investiţie de 2.800 de milioane de euro pentru un sector care în Europa are o cotă de 32% din piaţă la nivel mondial, în timp ce Google a cumpărat în ultimii doi ani opt companii din robotică. Potrivit cifrelor din sector, industria roboticii vehiculează deja 19.000 de milioane de euro pe an. Prezenţa lor în industrie devine tot mai importantă, la fel de importantă precum posibilitatea ca mii de locuri de muncă în sectoare cum ar fi industria auto sau agricultură să se piardă într-un viitor destul de apropiat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură