Germania: Schulz doreşte să rămână lider al SPD chiar dacă ar pierde alegerile

Liderul social democraţilor germani (SDP), Martin Schulz, a declarat marţi că ar dori să rămână lider al partidului, chiar dacă va fi înfrânt de conservatoarea Angela Merkel în cadrul alegerilor din luna septembrie.
Martin Schulz
Martin Schulz (Sascha Steinbach/Getty Images)

Schulz a fost ales lider al Partidului Social Democrat cu 100% dintre voturi la conferinţa de partid desfăşurată în luna martie. La sfârşitul lunii ianuarie, când Schulz a fost pentru prima dată nominalizat, social democraţii germani au înregistrat o creştere în sondaje cu peste 10%. Dar, de atunci, SDP a ajuns înapoi la nivelurile precedente.

“Bineînţeles, voi candida din nou la următoarea convenţie a partidului”, a precizat Schulz la un eveniment organizat de grupul media RND în Berlin. “Ar fi util pentru SDP dacă mandatele preşedinţilor săi ar fi mai lungi”, a adăugat fostul preşedinte al Parlamentului European.

Între timp, sondajele de opinie curente arată că alianţa CDU/CSU a cancelarului Merkel nu va întâmpina dificultăţi înaintea alegerilor parlamentare din 24 septembrie.

Conform unui sondaj desfăşurat de Forsa Institute, CDU/CSU conduce cu 17 puncte, obţinând 40% dintre voturi, în timp ce SDP-ul lui Schulz se află la 23%.

Cei doi sunt urmaţi de Partidul Verzilor, Die Linke şi AfD, fiecare cu 8% dintre voturi, în timp ce liberalii din FRD au 7%, o cifră care le va asigura prezenţa în următorul Parlament german.