Germania il acuza pe gardianul nazist Demjanjuk

Epoch Times România
14.07.2009

Procurorii germani l-a acuzat luni pe fostul gardian al lagarului de concentrare pentru ajutorul acordat pentru uciderea a aproape 28.000 de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pregatind scena pentru ceea ce ar putea fi ultimul mare proces nazist de crime de razboi al Germaniei.

"Procurorii din Munchen l-au acuzat azi pe John Demjanjuk in varsta de 89 de ani ca fiind complice in 27.900 de cazuri de crima," au spus procurorii intr-o declaratie.

Vanatorii nazisti s-au bucurat de anuntul care vine dupa ani de argumentari legale in ceea ce priveste activitatile din timpul razboiului ale lui Demjanjuk. Acesta, nascut in Kiew, neaga ca ar fi avut vreun rol in Holocaust.

Procurorii au afirmat ca rezidentul din Ohio, care a fost tinut intr-o inchisoare in sudul Germaniei din 12 mai dupa ce a fost deportat din Statele Unite ale Americii, va fi judecat intr-un tribunal din Munchen, dar nu au specificat cand.

Avocatii acuzarii si ai apararii au afirmat anterior ca toamna ar putea fi o data reala.

Pensionarul muncitor intr-o fabrica de masini este in capul listei celor mai cautati 10 criminali de razboi ale Centrului Simon Wiesenthal. Aceasta arata ca Demjanjuk a impins barbati, femei si copii in camere de gazare din lagarul de concentrare Sobibor care constituie acum Polonia.

"Acest fapt marcheaza drumul catre dreptate" a declarat Efraim Zuroff, seful Centrului Wiesenthal din Ierusalim si un cunoscut vanator de nazisti.

"Un asemenea proces trimite un mesaj foarte important, acela ca si dupa multi ani dupa ce crimile au fost comise, se mai poate face inca dreptate."

Demjanjuk a afirmat ca a fost recrutat in armata sovieta in 1941, un an mai tarziu a devenit prizonier de razboi german si a slujit in lagare pana in 1944. A emigrat in Statele Unite in 1951 si a devenit un cetatean in 1958.

Medicii il considera pe Demjanjuk potrivit pentru a suporta un proces in ciuda plingerilor formulate de familia sa, care afirmna ca este slabit. Ei au recomandat ca audierile sa fie restrictionate la doua sesiuni a cate 90 de minute pe zi.

Fiul lui Demjanjuk, John Demjanjuk Jr. a afirmat ca procesul a fost o farsa si tatal sau era victimizat.

"Atata timp cat tatal meu ramane in viata, noi ii vom apara inocenta, pentru ca nu a facut rau nimanui nicaieri," a spus el.

Lui Demjanjuk i s-a retras calitatea de cetatean american dupa ce a fost acuzat in anii '70 ca ar fi "Ivan cel Teribil", un binecunoscut gardian sadic din lagarul de concentrare de la Treblinka.

El a fost extradat Israelului in 1986 si condamnat la moarte in 1988, insa Curtea Suprema a Israelului a dat peste cap condamnarea sa cand probe noi au aratat ca o alta persoana era "Ivan".

Acuzatul si-a recastigat cetatenia, dar Departamentul de Justitie al Statelor Unite a redeschis cazul impotriva lui in 1999, sustinand ca lucrase pentru nazisti ca gardian in inca alte trei lagare de concentrare. A ramas fara cetatenie din nou in 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor