Georgia porneste un nou val de evacuari a refugiatilor

Ramaz Aronia, un refugiat de 51 de ani din Abkhazia, participa alaturi de alti zeci de refugiati la o greva a foamei in Tbilisi impotriva deciziei guvernului de a-i evacua din casele in care locuiau, 27 august 2010. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.01.2011

Georgia s-a angajat joi intr-un nou val de evacuari a sute de persoane refugiate in urma razboiului in cladirile de stat, cladiri pe care guvernul vrea sa le privatizeze.

Evacuarile, care au inceput in august 2010, reflecta un efort de a rezolva o mare problema cu refugiatii care isi are originea in conflictele de la inceputul anilor ’90 din regiunile rebele Abkhazia si Ossetia de Sud, si ulterior in 2008 cand Rusia si Georgia au purtat un mic razboi de 5 zile.

Guvernul Georgiei sustine ca exista in jur de 1.500 de refugiati interni care trebuie sa se stabileasca din nou.

Dar refugiatii care vor fi evacuati refuza sa se stabileasca in zonele rurale apropiate de regiunile rebele, sustinand ca daca ar locui acolo nu ar avea vreo sursa de venit si nici speranta unui trai mai bun.

Joi, politia a inchis temporar un adapost de refugiati de la periferia capitalei Tibilisi si a retinut cativa activisti care incercau sa blocheze calea unor camioane si autobuze care duceau refugiati in sate.

“S-ar putea ca Georgia sa fie singura tara din lume care are un minister al refugiatilor. Ministerul a fost creat pentru a-i distruge si umili pe georgieni”, a declarat Malkhaz Kordzaia, un refugiat din Abkhazia, reporterilor de la fata locului.

Persoanele din Abkhazia au trait in Tibilisi si periferiile sale — multi in spitale vechi, baraci, institute si gradinite pentru copii — timp de 17 ani, dupa ce peste 200.000 dintre ei au fugit din regiunea rebela a Marii Negre dupa ce aceasta a abandonat guvernarea Georgiei in urma caderii Uniunii Sovietice.

In ultimele cateva saptamani au avut loc o serie de mici mitinguri stradale impotriva evacuarilor asteptate.

Unii activisti din opozitie au ajuns joi la locul evacuarilor, promitand mai multe proteste.

“Ne vom lupta pana la ultima picatura de sange impotriva acestui guvern”, a declarat activistul opozitiei Kakha Kukava.

Ministerul georgian pentru Refugiati Interni din Teritoriile Ocupate a respins aceste critici.

“Aceste cladiri au fost ocupate ilegal ... Toti refugiatii au fost avertizati in avans si vor fi mutati in case noi”, a declarat administratorul sef al ministerului, Valery Kopaleishvili.

Conform ministerului, la aproape 10.000 de familii refugiate din Abkhazia la inceputul anilor ’90 li s-au promis case in Tibilisi, dar nu au existat resurse suficiente in capitala pentru a-i gazdui pe toti.

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) si-a exprimat ingrijorarea vara trecuta deoarece evacuarile “nu au beneficiat de o transparenta sau de o circulatie normala a informatiei”, dar a adaugat ca se face un progres in imbunatatirea procedurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor