Petru Macovei: ”Guvernul Filip a mimat semnarea declaraţiilor de integritate” (VIDEO)

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Moldova a explicat în cadrul conferinţei ”Buna guvernare pe cele două maluri ale Prutului”, organizate astăzi de SAR, la Bucureşti, cum noul guvern de la Chişinău a evitat semnarea declaraţiilor de integritate cerute de societatea civilă.
Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente din Moldova, la conferinţa ”Buna guvernare pe cele două maluri ale Prutului”.
Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente din Moldova, la conferinţa ”Buna guvernare pe cele două maluri ale Prutului”. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Societatea civilă a elaborat un model de declaraţie de integritate şi a cerut public ca acele persoane care vor candida la funcţii ministeriale, după criza guvernamentală care a durat mai bine de jumătate de an, să semneze declaraţii de integritate. Fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, şi candidaţii la funcţii de miniştri au semnat declaraţiile de integritate cerute de societatea civilă într-un eveniment public, dar acest guvern nici n-a mai ajuns în Parlament pentru că n-a existat voinţă politică. Grupările politico-mafiotice de la Chişinău au blocat şedinţa Parlamentului şi s-a considerat că lipsa de cvorum înseamnă respingerea candidatului”, a reamintit Petru Macovei.

”S-a încropit o majoritate parlamentară din partide şi transfugi de la alte partide. Surpriza a fost că Pavel Filip şi Partidul Democrat şi-au declarat disponibilitatea de a semna această declaraţie, dar n-au fost de acord cu textul propus de noi, societatea civilă, aşa că ne-au propus înlocuirea lui cu propriul text - Eu cetăţeanul X îmi propun să respect legea'', a adăugat preşedintele API.

El a mai arătat că întregul proces de învestire a cabinetului Filip s-a făcut într-o manieră netransparentă. Deşi societatea civilă a cerut să cunoască din timp lista de miniştri, iar aceştia să depună declaraţiile într-un eveniment public, ”miniştrii au semnat în taină declaraţiile de integritate cu 15 minute înainte de şedinţa Parlamentului şi au depus jurământul la miezul nopţii la reşedinţa preşedintelui. Este un guvern de noapte pentru că învestirea şi cele mai importante decizii se iau pe ascuns”.

Pe de altă parte, directorul API a observat că, în ciuda faptului că R.Moldova are o lege privind transparenţa în procesul decizional, nicio autoritate publică nu a publicat cu regularitate rapoarte anuale începând din 2000. ”La momentul adoptării, această lege era considerată super democratică şi euroconformă. Din acel moment a suferit doar mici modificări cosmetice. Din 83 de instituţii publice din R.Moldova care au fost monitorizate de studiul SAR, 16 Ministere, 32 de Consilii Raionale şi 35 de Primării, 53 nu au publicat pe paginile lor de Internet niciun raport de activitate în ultimii 15 ani. Singura instituţie care a publicat pe site 10 rapoarte de activitate este Ministerul Finanţelor”, a precizat Macovei.

Din 83 de instituţii publice din R.Moldova care au fost monitorizate de studiul SAR, 16 Ministere, 32 de Consilii Raionale şi 35 de Primării, 53 nu au publicat pe paginile lor de Internet niciun raport de activitate în ultimii 15 ani.

Mai mult, în perioada 2000-2014 media de publicare a rapoartelor de activitate de către Ministere a fost de 31%, iar la nivel local şi regional, prevederea legală de publicare a raportului anual de activitate este neglijată. Doar 5 consilii raionale (echivalentul judeţelor în România) din 32 au publicat câte un singur raport pe site.

Potrivit studiului realizat de SAR, şi Primăriei Chişinău i-au trebuit şapte ani până să înceapă publicarea acestor rapoarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe