Gazprom a acceptat să reducă retroactiv preţurile pentru E.ON

Naftogaz / Gazprom
Naftogaz / Gazprom (The Epoch Times)

Grupul german de utilităţi E.ON şi Gazprom Export, divizie a grupului rus Gazprom, au semnat marţi un acord pentru revizuirea preţului gazelor naturale, aducând termenii contractelor pentru livrarea gazelor naturale în linie cu acordurile convenite de concernul rus cu alte companii europene, transmite RIA Novosti.

"Acordul semnat astăzi este un compromis care ţine cont de evoluţiile actuale pe piaţa gazelor naturale", a declarat directorul Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.

Acordul prevede o revizuire retroactivă a preţurilor începând cu trimestrul IV 2010. Ca urmare a acestei revizuiri, E.ON a estimat că rezultatele sale financiare vor fi mai mari cu un miliard de euro.

Anul trecut, E.ON a demarat o procedură de arbitraj prin care a cerut companiei Gazprom să reducă preţul gazelor naturale prevăzut în contractele pe termen lung, preţ care este legat de preţul petrolului şi al altor produse petroliere. De asemenea, alte companii energetice din Europa, incluzând Edison (Italia), RWE (Germania) şi PGNiG (Polonia), au demarat şi ele acţiuni la tribunalul de arbitraj de la Stockholm prin care cer Gazprom să reducă preţurile pentru livrările de gaze naturale.

Recent, directorul general adjunct al Gazprom, Elena Vasilieva, a estimat că grupul va rambursa clienţilor din Uniunea Europeană aproximativ 20 de miliarde de ruble (615 milioane de dolari) ca urmare a reducerilor de preţ acordate în acest an.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe