'Gastrodiplomaţia' - studierea relaţiilor internaţionale prin mâncărurile specifice fiecărei ţări

Un nou mod de studiere a geopoliticii îşi face intrarea la American University din Washington: 'gastrodiplomaţia', care priveşte gastronomia ca pe un mijloc ce înlesneşte înţelegerea culturii unei ţări, relatează lefigaro.fr.
American University din Washington. (youtube.com)
Epoch Times România
26.03.2014

Un nou mod de studiere a geopoliticii îşi face intrarea la American University din Washington: 'gastrodiplomaţia', care priveşte gastronomia ca pe un mijloc ce înlesneşte înţelegerea culturii unei ţări, relatează lefigaro.fr.

Noua disciplină îşi propune să studieze relaţiile internaţionale prin prismă culinară. Profesoara care a avut ideea noului obiect de studiu, Johanna Mendelson Forman, politolog specialist în conflicte internaţionale, intenţionează să arate astfel că 'mâncarea este un mijloc ce favorizează înţelegerea culturală între ţări'.

Cele 19 locuri disponibile au fost luate cu asalt de studenţi, mulţi dintre ei rămânând pe lista de aşteptare. Prima sesiune se va ocupa, între altele, de studierea conflictelor anterioare datei de 11 septembrie 2001, cum ar fi războaiele din Vietnam, Afganistan sau războiul civil din Etiopia. Se studiază teorie, dar au loc şi incursiuni pe teren, organizându-se degustări de specialităţi la restaurante din toată lumea. La un recent dejun servit într-un local etiopian, studenţii au aflat, de exemplu, mai multe despre influenţa bucătăriei italiene asupra gastronomiei etiopiene ca urmare a colonizării din anii '30.

'Ideea este ca studenţii să înveţe de la bucătari şi de la proprietarii de restaurante', spune Johanna Mendelson Forman. Aceştia trebuie să le explice studenţilor 'prin ce poate fi bucătăria lor un mijloc de comunicare', adaugă ea.

Dacă gastrodiplomaţia este o nouă disciplină academică, utilizarea ei în domeniul relaţiilor internaţionale datează din vremea romanilor, care obişnuiau să facă pace cu duşmanii la o masă copioasă. Oamenii au astăzi tendinţa să considere bucătăria un subiect 'trivial şi frivol' şi mâncarea doar ca pe ceva 'ce trebuie ingerat ca să trăiască', arată Sam Chapple-Sokal, cercetător în domeniul diplomaţiei culinare.

'Acum 20 de ani nu aţi fi invitat niciodată un bucătar în Sciences Po să dea un interviu', a spus Guillaume Gomez, şeful bucătarilor de la Palatul Elysee, la începutul unui interviu în revista respectivă, deşi el are drept rol 'să evidenţieze gastronomia franceză', parte integrantă a patrimoniului şi culturii naţionale. Gomez face parte din 'clubul celor mai mari bucătari', organizaţie ce reuneşte bucătari ai şefilor de stat. El aminteşte că gastronomia poate fi un veritabil instrument de negociere şi o armă influentă.

Un studiu recent publicat în revista Public Diplomacy arată că peste jumătate din persoanele intervievate au o imagine mai bună despre o ţară după ce au gustat din preparatele ei naţionale. S-ar putea spune aşadar că gastronomia este o 'softpower' a epocii noastre, încheie lefigaro.fr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor