Gafă electorală: Lui Ludovic Orban i-a (de)căzut săgeata liberală

Liviu Şerbănescu
16.11.2012

Campania electorală a alegerilor parlamentare a început de la 1 noiembrie, astfel că Bucureştiul, ca de altfel toate oraşele ţării, este împânzit de afişe electorale. Majoritatea acestora le fac reclamă unor politicieni de la USL. Sunt afişe de toate felurile şi mărimile, de la cele cât un ziar şi până la panourile uriaşe, de 2 x 3 metri.

Dintre toate, mi-a atras atenţia recent unul dintre cele foarte mari, care este amplasat în zona Piaţa Victoriei, aproape de clădirea Guvernului din Capitală. De fapt, este o ditamai fotografia în care apare Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 şi fost preşedinte al filialei locale liberale, ca susţinător, alături de deputatul PNL Ludovic Orban, candidat în alegerile parlamentare.

Cei doi politicieni fac parte din gruparea care a criticat aspru luna trecută primirea lui Gigi Becali în PNL şi prezenţa numelui acestuia pe lista candidaţilor USL. Mai mult, ei sunt foarte supăraţi pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, care i-a acuzat că “au făcut blat cu Traian Băsescu la referendum” şi l-a demis recent pe Chiliman din funcţia de preşedinte al filialei PNL Sector 1.

„E o zi veselă pentru adversarii PNL, pentru Traian Băsescu a cărei copie este domnul George Crin Laurenţiu Antonescu. Ziua de azi este una tristă pentru PNL. Antonescu a decapitat cea mai puternică filială şi a dat certificat de liberal lui Gigi Becali. Domnul Antonescu se comportă ca un interimar al lui Băsescu la PNL. A decapita cea mai importantă filială şi a-l înscrie pe Becali este un serviciu pentru Traian Băsescu”, declara Andrei Chiliman în octombrie.

„Să vorbeşti despre blat cu Traian Băsescu la Sectorul 1 este o sfidare şi o calomnie pe care nu o poate accepta nimeni. Mi se pare o impietate şi un lucru nedrept faţă de mine, în toate luptele m-am aflat în prima linie, cu riscuri mai mari decât Crin Antonescu”, a completat Ludovic Orban.

Buun, şi acum, contextul fiind pus în scenă, să revenim la afişul buclucaş. Întrucât trec zilnic pe lângă el, tot uitându-mă la cele două personaje care privesc trecătorii de sus, am observat un detaliu. Ludovic Orban poartă cu mândrie pe reverul hainei costumului său o mică insignă cu sigla partidului, o săgeată albastră, aşezată pe diagonala unui pătrat galben. În sigla partidului, săgeata este orientată spre colţul de sus-dreapta.

Ei bine, în cea de pe pieptul lui Orban săgeata este orientată în jos, după cum puteţi observa şi în fotografii. Uuups, mi-am zis, ce se întâmplă, s-a schimbat sigla PNL şi nu am aflat eu? Nu, sigla nu s-a schimbat şi nici nu ar avea sens reorientarea săgeţii în jos, spre pământ, căci - cel puţin din punct de vedere psihologic - ar simboliza regres, pesimism şi degradare, în loc de progres şi optimism.

Această gafă electorală expusă pe sute sau mii de afişe în Bucureşti ar putea avea următoarele explicaţii:

1. Persoanei care s-a ocupat de prelucrarea finală a fotografiilor pentru afişe i s-a cerut să adauge insigna în Photoshop, după şedinţa foto cu cei doi. Iar respectivul, “artist” cu capul în nori, a pus sigla la nimereală, şi a ieşit ce a ieşit. Sau a făcut-o înadins, ca să-şi bată joc de Orban şi de partid, ceea ce este mai puţin probabil.

2. Supărat pe situaţia încordată din cadrul partidului şi fiind de partea grupării care contestă deciziile lui Crin Antonescu, Ludovic Orban a decis, în semn de protest, să-şi prindă la piept insigna pusă orizontal, nu vertical, aşa cum se pune în mod normal.

Astfel, fără a fi ostentativ, ci, dimpotrivă, aproape subliminal, Orban ne transmite că situaţia din partid nu este în regulă. Şi că PNL cu Crin Antonescu la conducere merge “în jos”, în loc să evolueze.

Oricare ar fi adevărul, Partidul Naţional nu are nimic de câştigat dintr-o astfel de gafă de proporţii apărută chiar în campania electorală, ci dimpotrivă. Dacă nici sigla partidului nu se mai ştie care e, situaţia nu e roz deloc, ci de-a dreptul albastră...

Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor