G4Media: Iulian Iancu a convocat o şedinţă "secretă" cu distribuitorii de energie. Miza este uriaşă

Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor
Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor (Camera Deputaţilor)

Social-democratul Iulian Iancu, şeful Camerei de Industrii din Camera Deputaţilor, a convocat pentru joi, de la ora 11:00, o întâlnire cu furnizorii de gaze naturale şi energie electrică, fără a-i anunţa pe ceilalţi membri ai comisiei şi pe producătorii de gaze, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Miza întâlnirii ar fi obţinerea unui acord pentru menţinerea până în 2021 a preţului plafonat de vânzare a gazelor la producători, o măsură favorabilă furnizorilor.

România se află în procedură de infringement declanşată de Comisia Europeană din cauza impunerii acestui preţ plafonat pentru producătorii de gaz, măsură luată prin intermediul OUG 114/2018, numită de PSD ”Ordonanţa lăcomiei” şi criticată aspru de mediul de afaceri şi Bruxelles.

România şi-a asumat eliminarea preţului reglementat la producători, care distorsionează piaţa, şi a cerut Bruxelles-ului să accepte o perioadă de tranziţie pentru această eliminare, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020. Intenţia lui Iulian Iancu, un critic acerb al producătorilor de gaze, precum Petrom, ar fi însă de a prelungi perioada de tranziţie până în 2021, o măsură în favoarea furnizorilor (cărora le cresc marjele de profit) şi în defavoarea producătorilor.

Iancu neagă

Iulian Iancu a declarat, pentru G4Media.ro, că întâlnirea nu are legătură cu prelungirea perioadei de tranziţie, ci cu propunerea sa legislativă prin care distribuitorii de energie vor fi obligaţi să prelungească reţelele de distribuţie la marginea localităţilor la cererea potenţialilor beneficiari. Întrebat de ce nu i-a anunţat despre şedinţă pe ceilalţi membri ai comisiei de industrii, Iancu a spus că e vorba despre iniţiativa sa legislativă pe care o va discuta strict cu furnizorii şi cu ANRE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne