G4Media: Fenomenul corupţiei, evacuat aproape complet de preşedintele Iohannis din noua Strategie de Apărare a Ţării.

Deşi în ultimul raport MCV se vorbeşte despre proliferarea actelor de corupţie, iar bilanţul DNA din ultimul an este extrem de sărac, corupţia a fost eliminată aproape complet din noua Strategie de Apărare a Ţării.
Klaus Iohannis
Ana Ion
04.06.2020

Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, adoptată de CSAT săptămâna trecută şi trimisă Parlamentului pentru adoptare, a eliminat aproape complet corupţia din rândul ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor interne, relatează G4Media.

Concret, noua strategie a eliminat din sarcina serviciilor secrete strângerea de informaţii despre fenomenul corupţiei, acest lucru reprezentând o schimbare radicală de abordare faţă de precedenta strategie, propusă de Iohannis în 2015, în care corupţia era menţionată ca unul dintre marile pericole la adresa securităţii naţionale.

Mai merită menţionat că eliminarea aproape totală a problemei corupţiei vine în condiţiile în care ultimul raport MCV al Comisiei Europene denunţă proliferarea actelor de corupţie şi arată că lupta anti-corupţie a scăzut dramatic. De altfel, bilanţul DNA din 2019 şi 2020 este unul extrem de sărac, cu foarte puţine dosare de mare corupţie instrumentate de procurori.

Şi, cu tot avertismentul din MCV, în Noua Strategie există o singură menţionare a fenomenului corupţiei. Corupţia e menţionată pentru prima dată abia la punctul 146 al Strategiei. Fenomenul corupţiei apare într-o mai lungă înşiruire, alături de ”dificultăţile de ordin economic, perpetuarea economiei subterane, nivelul crescut al evaziunii fiscale, infrastructură deficitară, rezilienţa redusă a sistemului fiscal în raport cu evoluţiile externe”, ca factori care ”limitează perspectivele de dezvoltare a României şi capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice şi de imagine în plan extern”.

Articolul integral poate fi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor