Furturi de pe şantierul podului Calafat-Vidin

Epoch Times România
16.02.2012

Zeci de hoţi fură de la şantierul celui de-al doilea pod de peste Dunăre între România şi Bulgaria, titrează joi cotidianul sofiot Trud. În câteva clipe toate piesele de metal lăsate nesupravegheate sunt furate, tăiate în bucăţi şi vândute ca fier vechi. Din cauza iernii aspre se fură şi tot ce este de lemn şi plastic şi se foloseşte pentru încălzirea locuinţelor. Uimiţi, constructorii spanioli ai podului Calafat-Vidin au pus gardieni care păzesc şantierul zi şi noapte, ca să nu se trezească fără una dintre coloanele utilajului.

În ciuda măsurilor de precauţie, furturile continuă, se fură în special fier, a declarat Sonia Maciorska de la Centrul de informaţii al podului. Ziarul Trud afirmă că încă de la începutul proiectului locuitorii oraşului Vidin au prezis că vor fi probleme deoarece o parte din infrastructura aferentă este situată în imediată apropiere de cartierul Nov Pât, populat predominant de romi, care sunt foarte tentaţi de cabluri şi de şinele de cale ferată. Singurul lucru care s-a dovedit eficient în lupta împotriva furturilor a fost electricitatea de 25.000 volţi. 'Ca să limităm furturile am decis să dăm drumul la curentul de înaltă tensiune de 25.000 volţi prin reţeaua căi ferate între gara de mărfuri Vidin şi pod, cu toate că acolo încă nu circulă trenuri', a declarat un reprezentat al FCC.

'Se fură cabluri, unelte, utilaje şi chiar şine de cale ferată', afirmă constructorii. După calculele lor, valoarea pagubelor depăşeşte 40.000 de euro. Potrivit muncitorilor, la început şantierul a fost păzit numai noaptea, deoarece nimeni nu credea că cineva poate să fure în timpul zilei, acum însă spaniolii nu au nici îndoială în ceea ce priveşte reacţiile rapide ale hoţilor care reuşesc să ia orice este lăsat nesupravegheat, indiferent dacă este soare sau întuneric. În urmă cu câteva zile poliţiştii au reuşit să reţină un hoţ de 18 ani care, împreună cu alte câteva persoane, fura ţevi din metal. Alţi trei hoţi au primit deja sentinţe judiciare, mai scrie Trud.

Spaniolii de la FCC promit că furturile nu vor împiedica încheierea lucrărilor de construcţie în termenul prevăzut. Colegii lor bulgari susţin însă că se simt foarte ruşinaţi din cauza terorii hoţilor. Ei se întreabă ce se va întâmpla cu podul după ce va fi finalizat şi predat statului şi dacă statul va fi în stare să asigure paza utilajului în mod eficient, mai afirmă publicaţia.

Postul de radio Darik îl citează joi pe ministrul bulgar pentru gestionarea fondurilor europene Tomislav Doncev, care crede că podul Calafat-Vidin va fi finalizat până la sfârşitul anului. Doncev afirmă că lucrările de construcţie sunt finalizate în proporţie de 80% şi că nu sunt motive pentru ca lucrările să continue şi după sfârşitul anului în curs.

Podul Calafat-Vidin va avea o lungime de aproximativ 2 kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei podului, care până în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului. 70 de milioane sunt asigurate prin programul ISPA, grant al Fondului de Coeziune, alte 70 de milioane sunt acordate de Banca Europeană de Investiţii sub formă de împrumut, bugetul de stat al Bulgariei asigură 60 de milioane, banca germană de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acordă două de milioane de euro sub formă de ajutor şi 18 milioane sub formă de împrumut, iar Agenţia Franceză de Dezvoltare - un ajutor de 5 milioane de euro. Finanţarea accesului de pe malul românesc este asigurată de Uniunea Europeană prin programul ISPA, cu 34 de milioane de euro, şi de bugetul de stat al României, cu 33 de milioane de euro.

În momentul de faţă, România şi Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toată lungimea porţiunii comune a Dunării - 470 km. Acesta se află între Giurgiu şi Ruse şi a fost inaugurat în anul 1954.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor