Furtuna Christian lasă în urmă cel puţin 13 morţi

Furtună în sudul Angliei, 27 octombrie 2013.
Furtună în sudul Angliei, 27 octombrie 2013. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

Christian, furtuna devastatoare ce a măturat nord vestul Europeni lasă un bilanţ tragic în urma sa. Cel puţin 13 persoane au murit şi peste 535.000 de case au rămas fără curent electric. Furtuna a dezlănţuit rafale de vânt cu viteze demne de un uragan, ce au dus la prăbuşirea copacilor, inundaţii şi perturbarea traficului aerian, maritim şi terestru, informează agenţia Associated Press.

Marea Britanie, unde furtuna a primit numele Saint Jude, a fost lovită luni.

O adolescentă în vârstă de 17 ani, surprinsă în somn în casa sa din prefabricate, şi un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, rămas blocat în maşina sa, au murit ca urmare a prăbuşiri unui copac.

Corpurile neînsufleţite a două persoane au fost descoperite printre dărâmăturile unor case care s-au prăbuşit din cauza unei explozii cauzate de spargerea unei conducte de gaz avariată de furtună în Hounslow, vestul Londrei. O altă persoană, rănită a fost transportată la spital. Un adolescent în vârstă de 14 ani a fost declarat dispărut în Sussex, după ce a fost luat de curenţi duminică după-amiază în timp ce se juca în valuri cu prietenii.

Furtuna a părăsit Marea Britanie în timpul zilei de luni, îndreptându-se către Olanda, Danemarca şi nordul Germaniei şi aducând noi morţi în drumul ei. O persoană a murit în Franţa, şase în Germania, una în Danemarca şi două în Olanda.

În Olanda, au murit un tânăr în vârstă de 22 de ani din comuna Veenendaa, ca urmare a rănilor cauzate de creanga unui copac, iar o femeie a fost ucisă la la Amsterdam de căderea unui copac, conform poliţiei.

Victima din Danemarca, un bărbat, a fost ucis de o cărămidă desprinsă dintr-un imobil la 60 de kilometri nord-vest de Copenhaga.

În Germania, în total patru persoane au murit în accidente cauzate de caderea copacilor. O şoferiţă, un bărbat în vârstă de 39 de ani şi un copil au murit în urma unor accidente de maşină cauzate de căderea arborilor la Gelsenkirchen, în vest, şi în Saxonia Inferioară (nord-vest). Accidentele s-au soldat şi cu rănirea a doi copii. Un pescar şi un marinar au murit pe mare, în timul unor accidente cauzate de furtună.

În Franţa, o femeie în vârstă de 47 de ani a fost luată luni dimineaţă de valuri la Belle-Ile (vest) iar corpul său a fost descoperit pe o plajă câteva ore mai târziu.

Pagube materiale

Aproximativ 460.000 de case au rămas fără curent electric în Marea Britanie în timpul furtunii. Luni seara, 166.000 de case britanice erau încă fără curent electric. Centrala nucleară britanică Dungeness B Power (sudul Angliei) a fost oprită pentru scurt timp ca măsură de precauţie.

Vântul a suflat în rafale cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră în zonele de coastă şi de până la 130 de kilometri pe oră în interiorul ţării.

În jur de 130 de zboruri, respectiv 10 la sută din traficul zilnic, au fost anulate pe aeroportul Heathrow iar portul Dover a fost închis timp de aproape trei ore. Companiile feroviare din sudul Angliei şi-au suspendat trenurile de dimineaţă, multe dintre ele rămânând în gări până după ora 9.00. Parte din trenuri nu au circulat până aproape de prânz. Traficul a fost paralizat.

Palatul Buckingham din Londra a pierdut şi el câteva ţigle iar două ferestre au fost sparte. Regina nu s-a aflat în palat în timpul Saint Jude.

În Franţa, în jur de 75.000 de case au rămas fără electricitate. Vântul a suflat cu viteze de până la 147 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez (nord). Transporturile maritime, rutiere şi feroviare au cunoscut perturbări.

În capitala daneză, Copenhaga, s-au înregistrat viteze ale vântului de 194 de kilometri pe oră. Majoritatea trenurilor au fost oprite şi aproape 500 de pasageri erau blocaţi în interiorul a 35 de avioane pe aeroportul internaţional din Copenhaga, unde rafalele puternice de vânt au împiedicat instalarea pasarelelor pentru a permite debarcarea.

În Olanda, Nu mai puţin de 50 de zboruri au fost anulate pe aeroportul Schiphol, iar navele care au sosit sau au plecat în portul Rotterdam, cel mai aglomerat din Europa, au avut întârziere. Un feribot ce transportă 1.000 de oameni din Newcastle nu a putut ancora în port şi s-a întors pe mare.

În Germania, circulaţia trenurilor regionale în Schleswig-Holstein, la graniţa cu Danemarca, a fost întreruptă luni după-amiază iar cea din Mecklemburg-Vorpommem, în apropiere de Polonia şi marea Baltică, a fost perturbată. Circulaţia trenurilor a fost perturbată şi la Hamburg, fiind afectate şi legăturile feroviare între Hamburg şi Berlin sau Hanovra şi Berlin.

Deşi devastatoare, furtuna nu fost considerată un uragan, deoarece nu s-a format deasupra întinderilor calde ale oceanului, precum furtunile care lovesc zona Caraibelor şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe