Fundatiile putrezite au cauzat prabusirea unei cladiri in Shanghai

Cladirea de 13 etaje cazuta pe o parte
Cladirea de 13 etaje cazuta pe o parte (de pe internet)

Noile si poleitele constructii care stralucesc in Shanghai formeaza adeseori o metafora pentru “noul stat chinez”. Insa unii locuitori ai Shanghaiului ar putea avea o parere diferita.

Pe 27 iunie, aproximativ la ora 5:35, in Shanghai, un complex de apartamente cu 13 etaje, parte a Lotus Riverside Court, aproape terminat, s-a prabusit pur si simplu. Aceasta prabusire nu a fost provocata de un cutremur sau de un taifun. Cladirea prabusita era intr-o bucata, insa culcata pe o parte. Parea o jucarie rasturnata de un copil.

Un muncitor a murit in timpul prabusirii.

Ca de obicei, in China de astazi, bloggerii sunt cea mai buna sursa pentru a afla ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Bineinteles, blogo-sfera din China este o lumea virtuala plina de tot felul de caractere - cei nobili si cei buni pe de-o parte - si cei viciosi si corupti de cealalta.

Este indeobste cunoscut ca regimul plateste o echipa imensa de bloggeri, pentru bani de nimic, a caror sarcina este sa promoveze viziunea oficiala. Aidoma zvonerilor securitatii romana romani acestia sunt farsori: inseala si mint.

Insa bloggurile ofera cetateanului chinez obisnuit o sansa la demnitate intr-un sistem creat pentru a amuti toate vocile, ofera sansa de vorbi in fata lumii, sansa de a vorbi liber despre adevarul pe care il sti, intr-un sistem construit pe minciuni. Blogul este un act de razbunare impotriva coruptiei si a tiraniei, pe care omul de rand nu are cum sa o infrunte altfel.

In cazul prabusirii cladirii Lotus Riverside Court, unii blogeri au postat mesaje referitoare la un raport al News Network Japonia (NNN). Mesajele prezentau imagini ale unui reportaj televizat in care presedintele Asociatiei Consultantilor Structurali din Japonia, tinea in mana o poza a cladirii prabusite.

Potrivit blogerilor, presedintele a declarat ca, dupa standardele din Japonia, stalpii cladirii sunt prea “putini si prea subtiri”. El a fost citat spunand ca, in Japonia, unde cutremurele sunt frecvente, stalpii ar trebui sa aiba 2 metri in circumferinta, iar cei ai cladirii prabusite au doar 50-60 de cm. In plus, stalpii sunt toti goi pe interior, desi ar trebui sa fie solizi si compacti.

Bloggerii care au muncit in industria constructiilor au explicat prabusirea de la Lotus Riverside Court, relatand despre cladiri ridicate cu fundatii mult prea slabe si la care s-a folosit ciment de foarte proasta calitate.

Aceste relatari s-au dovedit a fi adevarate pe 12 mai 2008, cand cutremurul din Sichuan a daramat cladirile scolilor, ucigand, probabil, cateva mii de elevi (regimul a arestat parintii indurerati care au incercat sa faca o lista globala a mortilor, iar numarul real al copiilor decedati a ramas necunoscut), in timp ce cladirile oficiale, guvernamentale, au supravietuit cutremurului, fara nici macar o zgarietura, cel putin aparenta. Bloggeri au inceput sa vorbeasca despre constructiile din “resturi de tofu” care se ridica in China.

Alti bloggeri au explicat in ce mod pot fi aprobate aceste tipuri de cladiri. Dupa inceperea constructiei, inspectorul in constructii are parte de o masa regala din partea dezvoltatorilor. Probabil la aceasta masa, inspectorul primeste un plic mare, rosu, cu ceva bani, insa nu mita este esentiala. Inspectorul trebuie sa stie cine se afla in spatele proiectului de constructie. Invitatia la cina este o “oferta pe care nu o poate refuza”.

Lotus Riverside Court este un complex de 11 cladiri identice, programate pentru predare in luna mai a anului viitor. Cumparatorii apartamentelor care nu s-au prabusit inca, au inceput sa protesteze. Au investit multi bani in apartamente, in care nu vor locui, probabil, niciodata. Apartamentele s-au vandut la aproximativ 2100 de dolari metrul patrat, potrivit Associated Press.

Dezvoltatorul sustine ca celelalte cladiri din complex nu au nicio problema, insa pe langa ele au aparut schele, probabil pentru inspectori.

Stirile de astazi sustin ca s-au luat masuri impotriva dezvoltatorului si a constructorului. Aceasta este intotdeauna calea in China de astazi - cand coruptia iese la iveala, cu un esec spectaculos, cineva trebuie sa plateasca. Insa aceste investigatii, foarte publice, sunt doar de fatada si nu schimba nimic.

Aceasta investigatie va arata, fara indoiala, ca fundatia constructiei Lotus Riverside Court este putrezita, insa cauzele reale ale prabusirii nu vor fi cercetate niciodata.

In China, fermierii lucreaza pentru o recolta separata de legume pentru familia lor - nu vor sa consume legumele pe care le trimit pe piata. Familiile de clasa mijlocie obtin de multe ori laptele praf, pentru copii, de la rudele din strainatate — cum pot sa aiba incredere in laptele praf pe care scrie ca este din Australia, desi este de fapt produs in China?

Fiecare persona din China isi doreste siguranta. Asa cum fiecare persoana cauta ceea ce este mai bun pentru familia sa. Insa trebuie sa faca acest lucru intr-un sistem de minciuni si coruptie care a fost construit de Partidul Comunist Chinez. Pana cand fundatia nu va fi descoperita si inlocuita, nu vor exista locuinte sigure pentru cei de la Lotus Riverside Court, si de fapt pentru nimeni din China.

Reportajul aditional de Zhou Meihua

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii