Fumatul poate cauza ”degradarea” creierului

Fumatul este principala cauză pentru cancerul de plămân
Fumatul este principala cauză pentru cancerul de plămân (Alexander Heimann / Getty Images)

Fumatul poate cauza degradarea memoriei, dar şi a capacităţii de a învăţa şi de a judeca, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la King's College din Londra.

Studiul desfăşurat pe 8.800 de persoane care prezentau tensiune arterială ridicată şi erau supraponderale a arătat că şi aceste aspecte păreau a afecta creierul, dar în proporţie mai mică. Cercetătorii sunt de părere că oamenii trebuie să fie avertizaţi că stilul de viaţă poate duce la degradarea atât a psihicului, cât şi a corpului. Ei au studiat legăturile dintre probabilitatea unui infarct şi a unui atac cerebral şi starea creierului, informează rtv.net.

În cadrul cercetării, au fost strânse date despre sănătatea şi stilul de viaţă al unui grup de persoane de peste 50 de ani, care au fost supuse unor teste precum învăţarea unui număr cât mai mare de cuvinte şi nume de animale într-un minut. Participanţii la studiu au fost testaţi din nou după patru şi opt ani. Rezultatele au arătat că riscul unui infarct sau al unui atac cerebral era ”legat în mod semnificativ de declinul cognitiv”. Astfel, cei care prezentau riscul cel mai ridicat au fost cei cu cel mai mare declin.

Tototdată, studiul a mai arătat că există o legătură semnificativă între fumat şi rezultate mai slabe la teste.

”Declinul cognitiv devine mai frecvent cu vârsta. Am identificat un număr de factori de risc ce ar putea fi asociaţi cu declinul cognitiv, toţi putând fi modificaţi. Oamenii trebuie avertizaţi că este necesar să schimbe ceva în viaţa lor fiindcă riscă să li se degradeze capacităţile cognitive”, a declarat dr. Alex Drega, unui dintre cercetători.

Potrivit lui Simon Ridley, de la Alzheimer's Research UK, studiul vine să întărească concluziile cercetărilor anterioare care au demonstrat în mod repetat legătura dintre presiunea arterială ridicată şi riscul crescut de declin cognitiv şi demenţă

”Declinul cognitiv odată cu îmbătrânirea poate duce la demenţă şi studierea factorilor legaţi de acest declin poate fi crucială pentru identificarea unor metode de prevenire a acestei stări nedorite”, a adăugat cercetătorul.

Rezultatele prezentate de Alzheimer's Society arată că fumatul, presiunea sanguină ridicată, nivelul mare de colesterol şi o masă corporală mare fac rău la inimă. Studiul confirmă ceea ce se ştia deja şi, în plus, arată că aceşti factori pot face rău şi la creier. Mai exact, una din trei persoane de peste 65 de ani poate dezvolta o formă de demenţă, ca urmare a unui stil de viaţă nesănătos.

Consumul unei hrane echilibrate, menţinerea unei greutăţi sănătoase, practicarea unei forme de mişcare, verificarea regulată a tensiunii arteriale şi a colesterolului şi abţinerea de la fumat sunt, potrivit Alzheimer's Society, factori care pot reduce riscul apariţiei demenţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură