Fumatul cauzează subţierea scoarţei cerebrale (studiu)

Fumatul este principala cauză de deces ce poate fi prevenită, estimează Centrele din SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (U.S. Centers for Disease Control). Dar asta nu e tot: o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral.
Fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral. (Artem_Furman//iStock/Thinkstock)
Reid Schram
28.03.2015

Fumatul este principala cauză de deces ce poate fi prevenită, estimează Centrele din SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (U.S. Centers for Disease Control). Dar asta nu e tot: o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral.

Subţierea cortexului cerebral la fumători a fost observată recent de o echipă de cercetători a Institutului de Neurologie Montreal al Universităţii McGill şi Universitatea din Edinburgh (Montreal Neurological Institute at McGill University and the University of Edinburgh). Subţierea cortexului este o caracteristică de îmbătrânire şi se pare că fumatul accelerează acest proces. Se crede că subţierea contribuie la apariţia tulburărilor cognitive la vârstnici.

"Am constatat că fumători şi foşti fumători au avut, la vârstă de 73 ani, mai multe zone în care cortexul era mai subţire faţă de cei care nu au fumat. Subiecţii care au renunţat la fumat păreau să aibă o parţială recuperare a substanţei corticale pentru fiecare an în care nu au mai fumat", a declarat dr. Sherif Karama, profesor asistent de psihiatrie în cadrul Universităţii McGill, într-un comunicat de presă.

Ceea ce este surprinzător este procesul lent de recuperare pentru foştii mari fumători. Chiar şi după 25 ani după ce au renunţat la fumat, cortexul lor era încă mai subţire decât cel ale nefumătorilor.

Cercetarea a avut ca subiecţi 244 de bărbaţi şi 260 de femei, care au fost examinaţi pe când erau copii, în anul 1947, ca parte a programului Scottish Mental Survey. Vârsta medie a subiecţilor, fumători, nefumători şi foşti fumători, a fost de 73 de ani. Creierele lor au fost scanate cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN).

Potrivit cercetătorilor care au efectuat studiul, fumatul ar putea accelera subţierea scoarţei cerebrale.

Astfel, "Fumătorii ar trebui să fie informaţi de faptul că ţigările ar putea accelera procesul de subţiere a cortexului, fapt ce ar determina deteriorarea cognitivă. Subţierea cortexului pare să persiste mai mulţi ani după ce s-au lăsat de fumat", declară dr. Karama.

Articolul în engleză - Smoking Thins the Brain, and That’s Not a Good Thing

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor