Friedman, despre România: Slavă Domnului că nu sunteţi în zona euro! Nu intraţi!

George Friedman
George Friedman (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
17.05.2013

Ţara noastră nu ar trebui să adopte moneda europeană, iar zona euro este un proiect eşuat, a apreciat George Friedman, preşedintele companiei americane de consultanţă strategică Stratfor. Motivul pentru care zona euro nu a reuşit să ajungă la obiectivele pe care şi le-a propus este faptul că există diferenţe structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

"Slavă Domnului că nu sunteţi în zona euro! Nu intraţi!", a fost îndemnul adresat de Friedman autorităţilor române, la o conferinţă care a avut loc la BNR.

Friedman a oferit ca exemplu o ţară din vecinătate, Turcia, care s-a descurcat foarte bine în plan economic fără a face parte din zona euro. Turcii au cea mai ridicată rată de creştere economică din regiune şi au renunţat la integrarea europeană, după ce au fost refuzaţi o dată de oficialii europeni.

Două dintre deficienţele zonei euro sunt lipsa de transparenţă şi predictibilitate, în opinia analistului american. "Cred că proiectul zonei euro a eşuat, ceea ce nu înseamnă că şi alianţa europeană e în acelaşi stadiu. Trebuie să fie o mai bună înţelegere a noţiunii europene de suveranitate, a statului naţional aflat în competiţie cu celelalte ţări vecine. Câteva secole de istorie europeană şi-au pus amprenta", a afirmat Friedman.

Pe de altă parte, autorităţile române nu doresc să renunţe la trecerea la moneda euro, care rămâne totuşi un obiectiv destul de depărtat, în actualele condiţii.

"Cred că România trebuie să adopte euro atunci când va fi pregătită şi când va fi pregătită şi zona euro, când vor şti ce vor", a afirmat premierul Ponta, la conferinţa la care a participat şi Friedman.

România ar fi trebuit să adere la zona euro în 2015, însă termenul a fost amânat pentru ca ţara nu este suficient de pregătită pentru a face acest pas. Ponta a precizat recent că 1 ianuarie 2019 reprezintă "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de către România.

Aderarea la zona euro va fi stabilită de guvernanţi împreună cu Banca Naţională şi mediul de afaceri. Programul de convergenţă transmis de Guvern Comisiei Europene nu mai include o ţintă pentru adoptarea monedei euro, aşa cum se proceda în anii anteriori.

În afară de obiectivul trecerii la euro în 2019, au fost propuse şi alte termene pentru adoptarea monedei respective. Preşedintele Băsescu a propus anul 2017 ca termen optim.

***

George Friedman este preşedintele fondator al companiei de consultanţă strategică Stratfor şi autor al mai multor cărţi de succes despre viitorul economic şi politic după criza economică, printre care "The next decade/Următorul deceniu", "The next 100 years/Următorii 100 de ani", "The Future of War/Viitorul războaielor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor