Fraţii Micula dau o nouă lovitură. Sechestru definitiv asupra a 27% dintre acţiunile deţinute de statul român la Nuclearelectrica

Fraţii Viorel şi Ioan Micula
Fraţii Viorel şi Ioan Micula (bihorstiri.ro)

Fraţii Viorel şi Ioan Micula şi societăţile acestora au plasat sub sechestru definitiv 67 milioane de acţiuni deţinute de statul român în compania Nuclearelectrica, cu o valoare nominală de 10 lei pe acţiune, relatează Hotnews.

Sechestrul asupra celor 27% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la Nuclearelectrica a putut fi realizat ca urmare a faptului că fraţii Micula au câştigat un proces intentat împotriva statului român la Curtea de Arbitraj Internaţional pentru o datorie neachitată. Iniţial, datoria era de 84,5 milioane de euro, dar suma de recuperat a crescut până la 395 de milioane de euro, diferenţa între soldul iniţial şi cele aproape 400 de milioane fiind dobânzi şi penalităţi.

Din cauză că statul român nu şi-a achitat datoriile, cei doi fraţi şi-au îndreptat atenţia către companiile de stat, astfel încât Nuclearelectrica nu a fost unica "victimă."

În 2015, ROMATSA, compania care se ocupă de controlul traficului aerian, s-a văzut pusă în imposibilitatea de a-şi încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigaţie aeriană, după ce fraţii Micula au obţinut la un tribunal din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro. Această sumă a reprezentat aproximativ jumătate din încasările ROMATSA pe un an.

În ceea ce priveşte Nuclearelectrica, compania a anunţat că în data de 27 noiembrie a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociaţii” procesul verbal de sechestru emis în data de 25 noiembrie în Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan şi societăţile Multipack SRL şi Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de statul român.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne