Frăţia pestei porcine. Încrengătura de interese din spatele molimei. Iţele duc la Dragnea

Nu toată lumea pierde în urma pestei porcine. În timp ce ţăranii plâng prin bătăturile unde le-au fost omorâţi porcii, o firmă conectată, se pare, chiar la familia lui Liviu Dragnea, vinde cantităţi impresionante de dezinfectanţi.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, cum molima s-a răspândit ca focul, pentru stoparea ei e nevoie de cantităţi uriaşe de dezinfectanţi de uz veterinar. Dezinfectante care, la fel ca în cazul gripei aviare din 2005, se iau preponderent de la Farmavet, firmă deţinută de familia controversatului om de afaceri Sorin Paul Stănescu, scrie recorder.ro.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.

"Geronimo Brănescu şi Sorin Paul Stănescu participă împreună la evenimente dedicate columbofililor, au scris un ghid pentru pasionaţii de porumbei şi, nu în ultimul rând, au fost asociaţi. Până în 2015, Farmavet (Sorin Paul Stănescu) a deţinut acţiuni în firma Farmmarc Impex SRL, care aparţine şi astăzi familiei lui Geronimo Brănescu.

Este, înainte de orice, o situaţie care decredibilizează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia în care oamenii ar trebui să aibă încredere că poate rezolva criza. Încrederea se află, însă, la cote minime: în comuna brăileană Unirea, sătenii s-au revoltat şi i-au alungat pe medicii veterinari veniţi să le ucidă porcii.

Direcţiile Sanitar Veterinare din judeţele afectate au început deja să cumpere dezinfectanţi de la Farmavet. Este vorba de Forsept şi mai ales de Aldezin, un dezinfectant folosit şi în combaterea gripei aviare din 2005. Atunci, afacerea s-a lăsat cu un mare scandal, presa punând la îndoială eficienţa produsului, despre care s-a scris că n-ar fi fost testat pentru gripă aviară înainte de a fi folosit", arată Recorder.

Investigaţia integrală poate fi citită aici.

Încrengăturile nu se opresc aici. Potrivit G4Media.ro, Sorin Paul Stănescu, afacerist implicat în mai multe afaceri controversate, printre care uriaşul scandal al privatizării Institutului Pasteur, ar mai avea o "calitate" - va fi naşul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea.

Mai merită menţionat în aceste context că, potrivit unei investigaţii publicate în Libertatea de Cătălin Tolontan şi colegii săi, în timp ce numeroşi ţărani şi fermieri şi-au văzut porcii decimaţi de molima despre care Guvernul ştia, Valentin Dragnea, cel pe care Stănescu, amicul lui Geronimo Brănescu ar urma să îl cunune curând, şi-ar fi valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre Salcia.

Guvernul ştia că vine pesta, dar populaţia şi ceilalţi fermieri nu, aşa că au fost loviţi groaznic! Nu şi fiul lui Liviu Dragnea care, întâmplător sau nu, şi-a valorificat porcii înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui, reiese din investigaţia lui Tolontan.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne