Franţa va trimite o unitate de blindate în Polonia pentru exerciţii militare

Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral
Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Franţa a declarat marţi că plănuieşte să trimită o unitate de blindate în Polonia pentru exerciţii militare în vederea întăririi flancului estic al NATO, ca răspuns la intensificarea tensiunilor generate de implicarea Rusiei în revolta separatistă prorusă din Ucraina.

Anunţul Franţei are loc după ce Marea Britanie şi Polonia au desfăşurat în această lună o serie de exerciţii militare care au implicat 1.300 de soldaţi britanici, într-un moment în care NATO este tot mai îngrijorată de intensificarea activităţilor aviaţiei militare ruse în preajma zonelor de coastă ale ţărilor nordice.

“În săptămânile următoare vom trimite o unitate de blindate care va participa la exerciţii militare pe teritoriul Poloniei”, a declarat ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian, la o conferinţă comună de presă în Varşovia alături de omologul său polonez Tomasz Siemoniak.

Rusia neagă orice rol în revolta separatistă prorusă din estul Ucrainei, care a început în aprilie după alungarea de la putere a fostului lider ucrainean prorus. Acesta a fost dat jos în urma unor masive proteste stradale în Euromaidan, după ce a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Schimbarea regimului din Kiev a fost urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictul din estul Ucrainei, soldat cu mii de morţi până în prezent. În urma acţiunilor sale, Moscova a fost puternic sancţionată economic de SUA şi UE.

De asemenea, anunţul privind exerciţiile militare franceze a fost făcut după ce Franţa a declarat că suspendă pe moment livrarea către Rusia a unei nave din clasa Mistral, capabilă să transporte elicoptere.

Pe de altă parte ITAR-TASS a raportat ieri că Franţa continuă construirea celei de-a doua nave din clasa Mistral, numită - printr-o concidenţă "Sevastopol" - coform contractului iniţial.

Decizia de a trimite soldaţi pentru manevre este menită să îmbunătăţească relaţiile Parisului cu alte ţări NATO neliniştite că Franţa înarmează Rusia într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Occident au atins un nivel de tensiune tipic Războiului Rece.

Rusia a declarat că va acţiona Franţa în instanţă pentru refuzul acesteia de a livra prima navă Mistral.

“Dacă francezii nu ne livrează nava, ne vom adresa justiţiei şi vom cere despăgubiri. Comportamentul părţii ruse este strict reglementat de contractul semnat cu Parisul”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Iuri Borisov.

Producătorul de rachete franco-italian MBDA şi compania franceză Thales sunt implicate în prezent într-o competiţie pentru furnizarea de sisteme de rachete sol-aer armatei poloneze, care va aloca miliarde de euro pentru modernizarea apărării sale antiaeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe