Franţa: Navele Mistral nu vor fi livrate Rusiei în 14 noiembrie


Nava Vladivostok din clasa Mistral, construită pentru Rusia, este văzută în şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique de lângă Saint Nazaire, vestul Franţei, 22 septembrie 2014.
Nava Vladivostok din clasa Mistral, construită pentru Rusia, este văzută în şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique de lângă Saint Nazaire, vestul Franţei, 22 septembrie 2014. (Captură Foto)

Franţa nu a fixat încă data livrării către Rusia a primei dintre cele două nave Mistral – ce pot transporta elicoptere – deşi iniţial a fost programată pentru 14 noiembrie, a declarat ministrul francez de externe.

Franţa şi Rusia au semnat un contract în valoare de 1,2 miliarde d euro, pentru construirea a doua nave militare purtătoare de elicoptere, de clasa Mistral, în iunie 2011. Conform înţelegerii, prima navă ar trebui livrată Rusiei în octombrie 2014 la Vladivostok.

Livrarea a fost amânată datorită conflictului din Ucraina, care a generat sancţiuni importante din partea Occidentului, cât şi presiuni din partea SUA pentru că cele două nave să nu fie vândute Rusiei.

Dacă Franţa nu va livra datorită presiunii SUA şi NATO, atunci va trebui să plătească o amendă uriaşă.

“Preşedintele Republicii a declarat că o decizie definitivă va fi luată la momentul potrivit, luând în considerare toate responsabilităţile care vin împreună cu această decizie, şi care nu este una simplă”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, într-o sesiune a Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului francez.

Joi, rapoarte media au susţinut că vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu va participa la ceremonia de înmânare a primei nave Mistral către Rusia la şantierul naval din Saint-Nazaire. În 29 octombrie, Rogozin a declarat că Moscova a primit o invitaţie pentru ceremonie.