Franţa va construi arme hipersonice pentru a-şi actualiza arsenalul nuclear

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Franţa este pregătită să construiască noi arme hipersonice de ultimă generaţie capabile să călătorească cu viteze de peste 6.115 km pe oră, pentru a-şi actualiza arsenalul nuclear învechit şi deoarece armata franceză rămâne în urma altor puteri militare globale.

Ministerul francez al Apărării a promis că va testa în doar doi ani un prototip al unui vehicul de zbor hipersonic. Franţa a desfăşurat deja studii privind sisteme de propulsie pentru zboruri hipersonice ca parte a unei revizii în valoare de 36,5 miliarde de euro a arsenalului său nuclear, potrivit Express.co.uk.

Vehiculele hipersonice vor fi transportate până la marginea atmosferei Pământului de către un vehicul de lansare şi apoi vor “plana” înapoi către o ţintă terestră.

Principala rachetă de croazieră aer-sol cu focos nuclear a Franţei – ASMP – este capabilă să zboare cu o viteză de până la 3.700 km pe oră, adică Mach 3.

Pentru a fi considerat hipersonic, noul vehicul trebuie să fie capabil să zboare cu o viteză de cel puţin 5 ori mai mare ca viteza sunetului, adică 6.115 km pe oră.

Totuşi, multe arme hipersonice pot călători cu viteze chiar mai mari. Cea mai recentă astfel de armă a Rusiei poate să atingă viteze de până la aproximativ 33.310 km pe oră.

Direcţia Generală pentru Armament a Franţei (DGA) a recunoscut că ţara are o “experienţă relativ redusă” în domeniul armelor hipersonice.

Armele hipersonice devin rapid armele nucleare preferate ale multor superputeri mondiale.

În martie 2018, Rusia a dezvăluit o nouă gamă de arme, inclusiv două dispozitive hipersonice, racheta Kinzhal cu lansare aeriană şi vehiculul hipersonic Avangard.

Avangard este capabil să zboare cu viteze de cel puţin 10 ori mai mari decât viteza sunetului şi a fost deja dată în folosinţă Forţei Aeriene a Rusiei.

Arma poate atinge viteze de până la 33.310 km pe oră şi a fost testată cu succes anul trecut.

Sistemul Avangard este lansat cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale şi funcţionează ca un vehicul de livrare a unui focos nuclear.

La rândul ei, China a desfăşurat începând cu 2014 o serie de teste reuşite al unui vehicul de zbor hipersonic. De asemenea, se consideră că acest vehicul este capabil să atingă viteze de până la 12.390 km pe oră.

SUA a rămas în urma celor două superputeri în domeniul dezvoltării acestor tipuri de arme hipersonice, însă administraţia preşedintelui Donald Trump s-a îmbarcat recent într-un demers pentru a ajunge din urmă celelalte state în cel mai scurt timp.