Franţa: Neonazistul norvegian acuzat de terorism, eliberat din lipsă de probe

Epoch Times România
19.07.2013

Neonazistul norvegian Kristian Vikernes, arestat marţi la Correze (centrul Franţei), a fost pus în libertate joi seara de Procuratura antiteroristă din Paris, care după trei zile de interogatorii şi percheziţii la domiciliu nu a găsit nici cea mai mică dovadă că ar fi pus la cale vreun atentat.

Vikernes, având legături cu extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, aflat în închisoare pentru uciderea a 77 de persoane în Norvegia, fusese arestat după ce soţia lui a cumpărat patru arme de foc, alimentând bănuiala că bărbatul ar putea să comită acte de violenţă, notează vineri ziarul El Mundo.

Numele lui Kristian 'Varg' Vikernes se afla în registrul Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), responsabilă cu prevenirea actelor teroriste, şi printre cei 530 de destinatari ai manifestului scris de Breivik, autorul masacrului din insula Utoya, din iulie 2011, în care au murit 77 de membri ai tineretului laburist norvegian.

Vikernes, compozitor de muzică heavy-metal şi scriitor cunoscut sub numele de Varg, a fost condamnat în 1994 la 21 de ani închisoare pentru că a înjunghiat mortal un bărbat la Oslo şi a incendiat mai multe biserici. El a fost eliberat în 2009 după 16 ani de detenţie şi s-a mutat în Franţa un an mai târziu împreună cu soţia şi cei trei copii ai săi.

Poliţia s-a prezentat marţi dimineaţă la domiciliul din Salon-La-Tour al lui Vikernes (40 de ani) şi al soţiei sale, Marie Cachet (25 de ani), iar cei doi au fost duşi la comisariatul Brive-la-Gaillarde, unde au fost anchetaţi pentru a se afla dacă aveau în vedere acţiuni teroriste.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, care s-a referit la Vikernes ca la o persoană 'apropiată mişcării neonaziste' ce trebuia arestată fiind 'o ameninţare potenţială' dovedită de tonul violent al site-ului său, a recunoscut pe coridoarele Adunării Naţionale că autorităţile nu au reuşit să identifice printre lucrurile sale 'niciun obiectiv sau proiect' care să justifice reţinerea sa. Când este vorba de suspecţi de terorism este bine 'să se acţioneze înainte de a fi prea târziu', a precizat el.

Potrivit avocatului lui Vikernes, Julien Freyssinet, 'rechizitoriul este lipsit de probe deoarece clientul meu este departe de a comite vreun act terorist'.

Avocatul declarase anterior că achiziţionarea de arme pentru care clientul său fusese arestat a fost 'perfect legală'. Soţia lui Vikernes avea asupra ei un permis de port armă, în momentul în care a cumpărat cele patru arme de foc. Vikernes şi Marie Cachet obişnuiesc să se plimbe prin orăşelul lor îmbrăcaţi în haine militare cu o maşină de teren vopsită în culori de camuflaj şi preferă un stil de viaţă autarhic, consumând ceea ce cultivă sau vânează singuri.

Freyssinet a dorit să precizeze că deşi are aceeaşi naţionalitate cu Breivik şi este unul dintre destinatarii manifestului acestuia, Vikernes 'nu are nicio legătură' cu autorul masacrului de la Utoya, de la care duminică se comemorează doi ani. Într-un articol publicat pe blogul său http:()thuleanperspective.com(, liderul trupei Burzum îl critică pe Breivik, considerându-l 'un mason în slujba evreilor, care şi-a ucis compatrioţii'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor