Franţa: Mesajul prezidenţial bruiat de primul ministru

Preşedintele francez Francois Hollande. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.10.2012

Cel mai credincios dintre susţinători şi harnic, Jean-Marc Ayrault avea toate calităţile pentru a-l seduce pe Francois Hollande, dar lipsa de autoritate a premierului şi gafele recente bruiază mesajul preşedintelui socialist, presat de francezi să accelereze reformele, comentează AFP.

Opoziţia de dreaptă a luat peste picior 'amatorismul' executivului, după ce, miercuri, premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat anularea unei legi de către Consiliul constituţional, pe care acesta încă nu o aprobase.

Legea cu privire la locuinţele sociale, emblematică pentru măsurile luate de majoritatea de stânga, avea să fie efectiv invalidată câteva ore mai târziu din cauza unor aspecte legate de formă.

Dar 'episodul relevă o anumită febrilitate' a premierului, suspectat în permanenţă de opoziţie şi chiar de unii membri ai majorităţii că nu este stăpân pe funcţia pe care o ocupă, explică politologul Philippe Braud.

Jean-Marc Ayrault (61 de ani), a cărui experienţă politică s-a clădit pe băncile Adunării Naţionale şi la primăria din Nantes (vest), este de asemenea criticat pentru lipsă de charismă, iar discursul său este considerat inconsistent.

Agasat de 'cronicile cotidiene demolatoare' faţă de prestaţia sa, el a îndemnat dreapta să-şi evalueze propriul bilanţ: 'Acei care au lăsat ţara în starea pe care o cunoaştem astăzi ar trebui să fie mai reţinuţi', o aluzie la creşterea deficitului public sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy şi la curba şomajului în creştere de 17 luni.

Preşedinţia franceză a asigurat joi că încrederea lui Francois Hollande este 'totală'. Cu toate acestea, potrivit presei franceze, preşedintele a început să-şi facă griji în legătură cu lipsa sa de autoritate în faţa miniştrilor, care îşi permit să anunţe măsuri încă în discuţie sau se delimitează de linia definită de guvern.

În acest sens, AFP menţionează două exemple: Manuel Valls, popularul şi ambiţiosul ministru de interne, a anulat ideea tichetelor livrate de poliţişti persoanelor pe care le controlează în stradă, o promisiune făcută de Hollande în campania prezidenţială, iar ministrul educaţiei, Vincent Peillon, s-a pronunţat pentru dezbateri asupra dezincriminării consumului de canabis, exclusă de Hollande.

Pentru Frederic Dabi, de la Institutul de sondare Ifop, aceste 'disfuncţionalităţi' ale executivului care ocupă o mare parte din media nu sunt noi, amintind că astfel de lucruri s-au întâmplat şi în debutul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy şi că nu interesează cu adevărat publicul.

'Oamenii sunt îngrijoraţi de absenţa rezultatelor profunde (în lupta) contra crizei economice şi sociale, de puterea lor de cumpărare, de teama creşterii fiscalităţii, şi se întreabă dacă executivul guvernează după un anumit plan', a subliniat el.

În cele cinci luni de când a fost instalat, guvernul nu a stat pe loc şi a luat o serie de măsuri pentru a atenua efectele crizei asupra celor mai vulnerabile categorii sociale, dar reformele fundamentale întârzie să vină pentru că 'nu există o marjă de manevră în faţa crizei economice şi a politicii Uniunii Europene', relevă Philippe Braud.

Dacă cota de încredere în tandemul de la putere în Franţa a scăzut, totuşi Jean-Marc Ayrault rămâne mai popular decât Francois Hollande (59% faţă de 53%, potrivit unui recent sondaj Ifop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor