Franţa amendează compania Apple cu 27 de milioane USD pentru limitarea performanţei telefoanelor

Ipad, Apple
Ipad, Apple (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Gigantul Apple a fost amendat cu 25 de milioane de euro (27 milioane USD) de agenţia de protecţie a consumatorilor din Franţa pentru lipsa de transparenţă şi încetinirea deliberată a funcţionării telefoanelor iphone mai vechi.

Un raport al The Age arată că o agenţie guvernamentală franceză a amendat gigantul Apple, pentru lipsa de transparenţă din jurul deciziei firmei de a încetini în mod intenţionat funcţionarea dispozitivelor iphone mai vechi. Apple a recunoscut că a făcut acest lucru şi şi-a cerut scuze că nu a informat clienţii cu privire la această practică a sa.

S-a raportat pentru prima dată în 2017 că firma folosea actualizări software pentru iphone-uri mai vechi pentru a limita performanţa dispozitivelor, generând teorii care susţineau că gigantul încetineşte intenţionat funcţionarea dispozitiveleor mai vechi pentru a încuraja consumatorii să cumpere modele noi.

Apple susţine că încetinirea funcţionării dispozitivelor a avut în primul rând scopul de a le proteja pe măsură ce bateriile telefoanelor îmbătrâneau. Bateriile de telefoane mobile Agin au un risc mai mare de a se scurge şi de a restarta dispozitivul, la niveluri ridicate de performanţă, potrivit Apple.

Cu toate acestea, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Probleme ale Consumatorului şi Prevenirea Fraudei (DGCCRF) a constatat că lipsa de transparenţă a Apple a încălcat liniile directoare.

După ce scandalul a ajuns public, Apple a încercat să câştige clienţii înapoi oferind servicii de înlocuire a bateriilor pentru iphone-uri fără garanţie la o treime din preţ. Apple a continuat să accelereze performanţa telefoanelor iphone mai vechi, inclusiv iphone XS, SX Max şi XR 2018 care erau afectate de actualizările care încetineau telefoanele.

Începând cu iOS 11.3, Apple le-a permis utilizatorilor să dezactiveze accelerarea de performanţă prin setări ale dispozitivului.