Franţa: Adunarea Naţională prelungeşte starea de urgenţă pentru a cincea oară

Deputaţii Adunării Naţionale a Franţei au dat undă verde prelungirii stării de urgenţă instaurată în ţară de la atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015. Criticii susţin că măsura restricţionează libertăţile.
Poliţişti francezi stau de pază în apropiere de Turnul Eiffel din Paris.
Poliţişti francezi stau de pază în apropiere de Turnul Eiffel din Paris. (Captură Foto)

Adunarea Naţională a Franţei a votat marţi noaptea, cu 228 de voturi pentru şi 32 contra, în favoarea prelungirii stării de urgenţă până la 15 iulie 2017.

Prelungirea, care urmează să fie confirmată de Senat în cursul zilei de joi, evită întreruperea automată a stării de urgenţă la 22 decembrie.

Pe baza acestei stări excepţionale – care va dura până la alegerile prezidenţiale din Franţa din aprilie 2017 – autorităţilor li se permite, printre altele, să desfăşoare percheziţii şi arestări la domiciliu fără o decizie judecătorească, să desfăşoare verificarea identităţii şi să închidă săli de întâlniri.

Iniţial, Parisul a impus starea de urgenţă după atacurile din 13 noiembrie 2015, în care au fost ucise 130 de persoane de către terorişti islamişti, potrivit rapoartelor. Parlamentul francez a prelungit deja starea de urgenţă de 4 ori.

Dacă senatorii votează ca deputaţii, Franţa va avea cea mai lungă perioadă de stare de urgenţă neîntreruptă – 20 de luni – de la crearea acestei stări excepţionale în timpul Războiului Algerian.

Ministrul francez de Interne, Bruno Le Roux, a justificat prelungirea marţi, susţinând că există o majoră ameninţare teroristă.

Activiştii pentru drepturile civile au criticat măsura, afirmând că aceasta limitează libertăţile cetăţenilor. În plus, criticii au manifestat îndoieli cu privire la eficienţa puterilor speciale acordate autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe