Francois Hollande, un paria al stângii europene? (Le Courrier International)

Preşedintele francez  Francois Hollande.
Preşedintele francez  Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / Getty Images)

Preşedintele francez, Francois Hollande, confruntat cu scandaluri politice şi cu o evoluţie sub aşteptări a economiei, este pe cale să devină un personaj problematic pentru partenerii săi din stânga europeană, notează săptămânalul francez Le Courrier International într-un articol publicat vineri.

Considerat un campion al măsurilor de stimulare a creşterii economice, contrapuse măsurilor de austeritate susţinute de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez a reuşit să devină rapid un prieten apropiat al reprezentanţilor stângii europene, iar victoria sa în alegerile de anul trecut a dat social-democraţiei europene speranţa unei renaşteri.

'Atunci când partidul şi aliaţii săi au obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, am crezut că Europa a câştigat un adevărat challenger al consensului asupra austerităţii pe axa Berlin-Bruxelles-Londra', scrie ziaristul britanic Jonathan Fenby în publicaţia The Guardian.

Dar numai şase luni mai târziu, mai mulţi lideri ai unor partide social-democrate au început să se distanţeze de el. 'Slaba evoluţie a economiei a demonstrat cât de greu este pentru stânga europeană să pună în practică politici de redresare economică. Ed Miliband (şeful laburiştilor britanici) va fi cu siguranţă mai reţinut în entuziasmul său faţă de locatarul în dificultate de la Elysee', adaugă The Guardian.

În luna decembrie, când în Franţa polemica legată de taxarea bogaţilor cu 75% era în toi, Francois Hollande a fost calificat de publicaţia conservatoare Spectator drept 'un prieten jenant' pentru Ed Miliband, acesta din urmă devenind mai puţin vorbăreţ despre alter egou-ul său francez.

În Germania, Peer Steinbrück, candidatul social-democrat pentru postul de cancelar, foarte slab cotat în sondaje, se îndepărtează puţin câte puţin de preşedintele francez, consemnează Spiegel Online. 'Chiar şi SPD are grijă să nu fie identificat în prea mare măsură cu Hollande. Oricât de dificilă ar fi relaţia dintre Hollande şi Merkel, Steinbrück şi partidul său încep să-l considere pe liderul francez mai degrabă un risc decât un atu la alegerile din Germania', explică publicaţia germană. De altfel, în timpul vizitei la Paris pe data de 5 aprilie, şeful SPD a încercat să nu apără prea mult împreună cu Hollande. După întâlnirea tete-a-tete, Steinbrück a rămas singur în faţa Palatului Elysee şi a plecat în grabă prin faţa ziariştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe