Ultimele zile ale mandatului prezidenţial al lui Giorgio Napolitano (presa italiană)

Preşedintele italian Giorgio Napolitano.
Preşedintele italian Giorgio Napolitano. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

Ultimele zile ale mandatului prezidenţial de şapte ani al lui Giorgio Napolitano, cu trei zile înaintea începerii procedurilor de vot pentru alegerea unui nou preşedinte al Republicii Italiene, şi situaţia politică din Italia, unde, după 50 de zile de la alegerile generale din 24-25 februarie, nu s-a format încă un nou guvern, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Stampa din Torino a publicat duminică un interviu cu preşedintele Giorgio Napolitano, în care acesta vorbeşte despre 'presiunile' pe care în ultimele zile le-a primit din partea unor reprezentanţi ai instituţiilor, mai ales din străinătate, care îl roagă să se răzgândească şi să rămână în funcţia de şef al statului italian, în această perioadă de 'impas politic'. Dar aceste insistenţe 'nu sunt suficiente pentru a-l convinge pe Napolitano să accepte o prelungire a mandatului său, timp de un an sau doi, sau un nou mandat prezidenţial'.

Actualul şef al statului italian 'a început deja să îşi facă bagajele şi se pregăteşte să se mute de la Palatul Quirinale (sediul preşedinţiei republicii) la Palatul Giustiniani (sediul senatorilor pe viaţă şi al preşedinţilor emeriţi ai republicii) şi trasează, într-un interviu acordat directorului cotidianului La Stampa, Mario Calabresi, un bilanţ al mandatului său pe şapte ani, vorbind despre prezent, dar şi despre viitor.

'Am dat tot ceea ce puteam da, iar o realegere a mea nu ar fi desigur o soluţie', afirmă şeful statului, care adaugă: 'Acum este nevoie de curaj pentru a putea schimba lucrurile în politica italiană şi pentru a face o alegere concretă', relevă principalul cotidian torinez.

'Trebuie să privim înainte, ar fi greşit să mergem înapoi', continuă preşedintele, care adaugă că ar fi o mare greşeală să se caute o soluţie de compromis, în perfect stil italian, adică un fel de 'prorogatio' a mandatului său, soluţie care nu este prevăzută de Constituţia italiană. Acest lucru, după părerea lui Napolitano, ar contribui la crearea unei imagini negative a ţării, la nivel internaţional, şi de asemenea ar fi o soluţie lipsită de logică: 'Nu trebuie să fie atribuite valori izbăvitoare persoanei mele', a subliniat preşedintele în interviul acordat publicaţiei amintite.

Din cei şapte ani petrecuţi la Palatul Quirinale de la Roma, Napolitano declară că îşi va aminti mai ales ultima perioadă, aceea care se referă la veritabilul 'tsunami' electoral care s-a creat în urma alegerilor legislative din 24-25 februarie, al căror rezultat incert a condus Italia către 'o situaţie de impas politic fără precedent în istoria republicană', observă La Stampa.

'Mandatul meu se termină într-un mod deosebit de anevoios, ceea ce nu îmi face plăcere', a mărturisit şeful statului, care susţine că ultima iniţiativă luată, aceea de a numi o echipă formată din zece experţi, a constituit 'o tentativă de a încheia în mod concret mandatul şi de a aduce o ultimă contribuţie la rezolvarea impasului politic şi instituţional care a blocat Italia în ultimele 50 de zile'. Napolitano îi mai transmite un mesaj succesorului său, pe care îl sfătuieşte 'să se apere şi să se protejeze de orice fel de presiuni', aşa cum a încercat el însuşi să facă în ultimii şapte ani, potrivit La Stampa.

Sarcina viitorului preşedinte apare dificilă, iar colina Quirinale (una dintre cele şapte coline ale Romei, pe care se află sediul preşedinţiei republicii) a devenit 'un munte imens, ca Himalaya, pe care va fi dificilă escaladarea', din cauza situaţiei de blocaj total în care se află politica italiană, 'complet paralizată de rezultatul alegerilor de la sfârşitul lunii februarie'. În ciuda numeroaselor dialoguri deschise în ultimele zile, partidele nu reuşesc să găsească un acord asupra numelui succesorului lui Napolitano şi 'nu reuşesc să identifice o figură credibilă, de garanţie pentru toţi', care să poată 'ocupa' în viitorii şapte ani cea mai importantă funcţie instituţională din Italia. Într-o ţară în care niciun politician nu vrea să îşi abandoneze 'fotoliul', Giorgio Napolitano se retrage, 'deoarece cunoaşte la perfecţie cât poate fi de dificil acest rol, şi declară că simte greutatea eforturilor depuse', amintind şi faptul că în luna iunie va împlini 88 de ani, precizează publicaţia amintită.

'Dacă m-aş întoarce înapoi şi aş accepta un nou mandat sau o prelungire a mandatului actual, aş crea o situaţie care ar fi la limita ridicolului', este convins Napolitano. Pentru politica italiană 'a sosit momentul de a lua decizii curajoase, de a-şi asuma responsabilitatea, de a alege. Pentru Napolitano a sosit în schimb momentul de a ne spune 'la revedere' şi de a reveni la viaţa privată, la cărţile iubite şi la muzica clasică', conchide publicaţia menţionată.

'Momentul de impas al politicii italiene', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că liderul stângii italiene, Pier Luigi Bersani, a făcut apel la Mişcarea 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo şi la partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) al lui Silvio Berlusconi, cărora le-a cerut 'să termine cu demagogia' într-un moment dificil, în care 'Italia arde'.

'Va trebui să înfruntăm criza politică în mod raţional', a declarat Bersani sâmbătă, în cursul unei manifestaţii organizate de Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) într-un centru cultural din cartierul roman Corviale, manifestaţie pe tema luptei împotriva sărăciei. 'Cine a fost cauza crizei economice va trebui să îşi asume responsabilitatea', a mai afirmat Bersani, referindu-se la fostul premier italian, Silvio Berlusconi, indică principalul cotidian roman.

Bersani a spus că PD nu poate accepta o alianţă cu dreapta lui Berlusconi, deoarece o astfel de alianţă 'nu ar reprezenta un răspuns la problemele ţării'. Secretarul PD, Pier Luigi Bersani, a mai atacat M5S care a refuzat o alianţă cu PD în vederea formării unui 'guvern al schimbării', declarând că mişcarea populistă a lui Beppe Grillo a demonstrat o atitudine lipsită de coerenţă politică, ce duce la 'distrugerea' Italiei, semnalează La Repubblica.

'Momentul dificil al politicii italiene', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că preşedintele Asociaţiei antreprenorilor italieni (Confindustria), Giorgio Squinzi, a criticat şi el duminică situaţia de impas politic din Italia, unde, din cauza celor 50 de zile de 'blocaj total al politicii', după alegerile generale din februarie, 'Italia a pierdut 1% din Produsul Intern Brut (PIB)'.

Silvio Berlusconi, la rândul său, în cursul unei manifestaţii organizate de coaliţia de centru-dreapta, a solicitat sâmbătă la Bari (în sudul Italiei) 'un guvern puternic sau alegeri anticipate imediate, în luna iunie', la care, a declarat, ar candida din nou în fruntea coaliţiei de centru-dreapta, la funcţia de prim-ministru al Italiei, semnalează principalul cotidian milanez.

Berlusconi l-a sfătuit pe Bersani 'să nu mai alerge după M5S a lui Grillo', care nu are nicio intenţie să formeze alianţe, ci să accepte un acord cu partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL). După părerea magnatului media, în vârstă de 76 de ani, cei 163 de parlamentari ai lui Beppe Grillo, aleşi printre reprezentanţii societăţii civile, sunt 'diletanţi derutaţi care pun în pericol politica italiană', relevă Corriere della Sera.

Liderul şi fondatorul PdL, Silvio Berlusconi, a mai afirmat că ultimele sondaje dau PdL la circa 34% şi că este gata să înceapă o nouă campanie electorală. Liderul PdL le-a mulţumit celor peste 150.000 de susţinători prezenţi la Bari, la manifestaţia organizată sub sloganul 'Toţi alături de Silvio!'. 'Suporterii' lui Berlusconi au mai intonat imnul Poporului Libertăţii, al cărui refren este 'Preşedinte, suntem cu tine, ce bine că Silvio există!' (Presidente, siamo con te, meno male che Silvio c'e!), conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe