Fotbal: UEFA a înăsprit sancţiunile împotriva rasismului şi a meciurilor trucate

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.06.2013

Comitetul Executiv al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) a ratificat modificările de regulament care înăspresc sancţiunile împotriva rasismului şi meciurilor trucate, informează forul european pe site-ul său oficial.

UEFA va aplica principiul "toleranţă zero" în aceste cazuri, comisiile sale primind puteri sporite pentru a lupta împotriva trucării meciurilor şi a corupţiei.

În privinţa rasismului, forul de la Nyon a informat federaţiile naţionale asupra sancţiunilor mai mari care vor fi aplicate în aceste cazuri, care vor fi analizate cu maximă seriozitate.

În regulamentul disciplinar al UEFA a fost introdus un nou articol 14, care prevede sancţiuni mai aspra şi penalizări aplicate cluburilor, oficialilor şi jucătorilor în cazurile de rasism. Jucătorii şi oficialii riscă cel puţin 10 meciuri de suspendare. În cazul în care suporterii se fac vinovaţi de atitudine rasistă, acest lucru se pedepseşte cu închiderea parţială a stadionului, iar în caz de recidivă sancţiunea va fi de un meci cu porţile închise şi amendă de 50.000 de euro.

Prioritatea numărul unu a UEFA a fost desemnată combaterea meciurilor trucate, astfel că un nou articol a fost introdus în regulament, care prevede că forul european nu renunţă la acţiunea sa chiar dacă cineva nu se afla sub jurisdicţia sa în momentul comiterii faptei de corupţie. Meciurile trucate, mita şi(sau corupţia nu au statut de prescripţie. În cazul în care o federaţie nu judecă sau o face în manieră improprie o faptă de corupţie, un meci trucat sau un caz de dopaj, UEFA poate acţiona în acest caz.

"Vom pedepsi asupra pe oricine va manipula rezultatul unui meci", declara în ianuarie secretarul general al UEFA, Gianni Infantino. "Am colaborat cu poliţia pentru a fi siguri că aceste activităţi criminale vor fi eradicate din fotbal, înainte ca acest cancer să devină prea mare. Este o provocare, dar suntem pregătiţi. Jucători şi oficiali au fost suspendaţi din orice activitate legată de fotbal în urma "toleranţei zero" pentru meciurile trucate, iar cluburile au fost excluse din competiţiile europene", a adăugat Infantino.

Sub lupta forului continental este, mai nou, şi campioana României, Steaua Bucureşti, după ce patronul său, Gigi Becali, a fost condamnat săptămâna aceasta în cazul "Valiza" la 3 ani de închisoare cu executare. Finanţatorul clubului de fotbal Steaua Bucureşti a fost condamnat la câte trei ani de închisoare pentru două infracţiuni de dare de mită şi un an închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, şi anume trei ani. Instanţa i-a confiscat lui George Becali suma de 1,7 milioane euro, bani folosiţi pentru coruperea judecătorilor de la Universitatea Cluj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor