Fostul preşedinte brazilian Lula va fi judecat pentru corupţie

Un judecător brazilian a acceptat să judece cazul fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. Procesul pentru corupţie are loc la scurt timp după destituirea preşedintei Dilma Rousseff.
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.09.2016

Judecătorul Sergio Moro a anunţat că există suficiente dovezi pentru a intenta un proces împotriva fostului preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva – cunoscut în mare parte sub numele de “Lula” – pentru spălare de bani şi corupţie.

În procesul lui Silva va fi implicată, de asemenea, şi soţia sa, precum şi alte şase persoane ca parte a unei anchete de corupţie ce implică compania petrolieră de stat Petrobras. Procurorii au declarat că Silva este elementul central al scandalului Petrobras.

Lula, preşedinte în perioada 2003-2011, a fost acuzat în 14 septembrie de procurorii care instrumentează dosarul Petrobras că a fost “beneficiarul direct” al plăţii făcute de grupul BTP OAS, de 3,7 milioane de reali (1,1 milion de dolari).

Lula da Silva a respins acuzaţiile de corupţie ca fiind “pură ficţiune”, susţinând că acestea urmăresc să îl împiedice să candideze din nou la preşedinţie.

O criză politică tot mai mare

Fostul preşedinte Lula este acuzat de 3 fapte de corupţie, fiecare putând atrage un maxim de 16 ani de închisoare. În plus, Silva mai este acuzat de spălare de bani, care i-ar putea aduce o sentinţă posibilă de până la 10 ani. Sentinţa, totuşi, va fi pronunţată de judecător în cazul în care Lula va fi găsit într-adevăr vinovat.

Succesorul lui Silva, Dilma Rousseff a fost găsită vinovată de Senatul brazilian pentru manipularea conturilor publice şi a fost destituită. Succesorul ei, fostul vicepreşedinte Michel Temer, este posibil să fie acuzat, la rândul său, de corupţie. Astfel, peisajul politic al ţării a devenit tot mai divizat între susţinătorii de stânga şi dreapta.

Acuzaţiile împotriva lui Lula nu numai că l-ar putea împiedica să revină pe scena politică în campania prezidenţială din 2018, dar ar putea, de asemenea, să submineze speranţele sale şi ale Partidului Muncitorilor – al Dilmei Rousseff – de a reveni la putere sau chiar de a supravieţui. În ciuda acuzaţiilor de corupţie, sondajele recente arată că Lula rămâne un candidat principal pentru alegerile din 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor