Fostul premier sirian susţine că regimul lui Assad se apropie de sfârşit

Fostul premier sirian, Riad Hijab, care a cerut azil politic săptămâna trecută, a ţinut o conferinţă de presă în Aman, Iordania, 14 august (Khalil Mazraawi / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
15.08.2012

Prim-ministrul sirian care a dezertat a declarat marţi că regimul se apropie de sfârşit, făcând apel la lideri să se alăture opoziţiei.

Riad Hijab, care a dezertat cu mai mult de o săptămână în urmă şi este considerat oficialul cel mai important care a făcut acest lucru în timpul crizei ce durează de 17 luni, a declarat că "regimul [preşedintelui Bashar al-Assad] este pe punctul de a se prăbuşi, atât din punct de vedere moral, cât şi economic", a raportat Al Jazeera. El a fost vorbit din Amman, capitala Iordaniei.

"Îndemn armata să urmeze exemplul armatelor din Egipt şi Tunisia [şi] să ia partea poporului", a adăugat el, referindu-se la primele ţări care şi-au înlăturat liderii, în timpul revoltei din 2011 intitulată "Primăvara arabă".

Mai mult decât atât, forţele lui Assad controlează mai puţin de o treime din ţară, a spus el, fără a oferi detalii.

"Acestea nu controlează mai mult de 30 la sută din teritoriul sirian... Deci lăsaţi strălucitoarea revoluţie să se termine prin păstrarea unităţii ţării", a afirmat el, în conformitate cu televiziunea saudită Al Araibya.

Hijab, un sunnit care a fugit pe 5 august, la doar câteva luni după ce a fost numit în funcţie, a susţinut că Assad i-a spus că dacă nu acceptă postul va fi ucis, a raportat Associated Press săptămâna trecută.

Hijab nu era considerat un membru al cercului interior al lui Assad, despre care se spune că ar fi dominat de membrii sectei Alawite.

"Nu am niciun interes în a deţine nicio poziţie, acum sau în viitor, după eliberarea Siriei", a declarat el, potrivit Al Arabiya.

El a adăugat că "Siria este plină de funcţionari onorabili şi lideri militari, care aşteaptă şansa să se alăture revoluţiei", potrivit Al Jazeera.

Marţi, SUA a ridicat sancţiunile impuse lui Hijab şi i-a dezgheţat activele.

"Dezertările civile şi militare recente din regimul Assad reprezintă indicii că guvernul se prăbuşeşte şi îşi pierde puterea", a afirmat subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare, David S. Cohen, într-o declaraţie.

"Statele Unite încurajează şi alţi oficiali din cadrul guvernului sirian, atât din rândurile politice, cât şi din cele militare, să dea dovadă de curaj şi să respingă în mod similar regimul lui Assad şi să se alăture poporului sirian", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor