Fostul premier conservator Aznar nu exclude revenirea în politică (revista presei spaniole)

Fostul premier conservator José María Aznar.
Fostul premier conservator José María Aznar. (CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2013

Fostul premier conservator José María Aznar nu exclude posibilitatea de a reveni în politică, adoptând un discurs în care susţine că îşi va face datoria faţă de ţară şi partid. Cotidienele spaniole de miercuri scriu pe primele pagini despre aceste declaraţii ale fostului premier, făcute în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni private.

Ştirea principală de pe prima pagină a ediţiei tipărite a cotidianului El Pais se referă la faptul că şeful reţelei de corupţie Gürtel, Francisco Correa, acum cercetat pentru corupţie, ar fi organizat gratis anumite evenimente ale fostului premier Aznar şi a umflat preţurile în cadrul contractelor publice căpătate. De asemenea, cotidianul spaniol scrie despre ce a spus fostul premier: îmi voi asuma responsabilitatea. El se apără în privinţa informaţiilor cu privire la plata unei părţi a nunţii fiicei sale şi atacă grupul Prisa (din care face parte El Pais, n.r.), acuzându-l că ar fi încercat să-l împiedice să câştige alegerile. În plus, el a mai subliniat şi faptul că Partidul Popular s-a finanţat mereu potrivit legii.

Aznar nu exclude revenirea în politică, anunţă El Mundo, citând de asemenea din spusele fostului premier: 'îmi voi asuma responsabilitatea, îmi voi face datoria faţă de partid şi ţară'. Cotidianul spaniol citat observă de asemenea că fostul şef al executivului se distanţează de politica actualului guvern conservator, condus de Mariano Rajoy, şi îi cere să scadă imediat impozitele şi să respecte programul electoral al PP, susţinând totodată că vrea să vadă un 'proiect politic clar' şi 'o acţiune decisă'.

Cotidianul La Vanguardia constată că Aznar vede Spania fără direcţie şi insinuează că ar putea reveni la putere. Fostul premier a reproşat inexistenţa unui 'proiect istoric pentru Spania', a cerut mai multă decizie în faţa secesionismului catalan, precum şi reducerea rapidă a impozitelor, consemnează cotidianul catalan citat.

'Nu am primit alte remuneraţii decât cele declarate', reproduce cotidianul La Razon din cele spuse de premierul Aznar în cadrul interviului menţionat, în care acesta a precizat că nu a primit decât salariile de deputat, de lider al partidului, şi şef al guvernului. În privinţa revenirii în politică, fostul premier a dat asigurări că 'îmi vor face datoria, faţă de partid şi ţară, cu toate consecinţele', mai remarcă publicaţia citată. De asemenea, el a cerut scăderea rapidă a impozitelor din cauza efectelor grave ale măsurii asupra clasei medii, a atacat grupul Prisa şi a spus că 'mă îngrijorează că se va declara insolvent şi nu va putea plăti atâta infamie' şi a apărat cadoul de nuntă al fiicei sale (plata sistemului de iluminat de către Francisco Correa, n.r.), insistând asupra faptului că 'este destul de normal ca invitaţii să le facă cadouri mirilor'.

Cotidianul ABC scrie de asemenea despre posibilitatea ca fostul premier să revină în politică. În acelaşi timp, dezvăluie pe prima pagină că măsurile luate de fostul ministru socialist al apărării, Carme Chacón, au adus pe marginea falimentului instituţia de stat care se ocupă de protecţia solului.

Vestea posibilităţii revenirii în politică a lui Aznar nu scapă nici cotidianului catalan El Periodico, însă acesta insistă asupra unei alteia: fiecare cetăţean aduce cu 2.260 de euro pe an mai mult statului, şi totuşi deficitul fiscal catalan se menţine la 8,5%. În plus, executivul local catalan a mai dezvăluit că în 2010, Catalonia a plătit statului central cu peste 16 miliarde de euro mai mult decât a primit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor