Fostul gardian nazist Demjanjuk, expulzat de SUA catre Germania

Fostul gardian de lagăr nazist John Demjanjuk a fost expulzat luni din SUA, la bordul unui avion care a decolat din Cleveland spre Munchen (Germania), unde este urmărit de justiţie pentru presupusul său rol în uciderea a mii de evrei, informează AP şi AFP.
Fostul gardian de lagăr nazist John Demjanjuk a fost expulzat luni din SUA, la bordul unui avion care a decolat din Cleveland spre Munchen (Germania), unde este urmărit de justiţie pentru presupusul său rol în uciderea a mii de evrei, informează AP şi AFP. (MENAHEM KAHANA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2009

Suspectul John Demjanjuk, fost gardian al unui lagar nazist, a fost deportat luni din Ohio, SUA, in Germania, unde va fi adus in fata instantei pentru moartea a 29 000 de evrei.

Un avion charter, care l-a dus pe Demjanjuk, nascut in urma cu 89 de ani in Ucraina, a decolat de pe aeroportul Burke din Cleveland la ora 19: 13 EDT, pentru un zbor nocturn spre Munchen.

Pentru Demjanjuk, acuzat candva pe nedrept ca fiind gardianul sadic "Ivan Teribilul", a fost cel mai recent si probabil ultimul capitol al acestui sir de intamplari desfasurate timp de 70 de ani pe trei continente.

Un oficial al aeroportului a declarat ca Demjanjuk era indiferent si nu a scos niciun cuvant cat timp a fost asezat intr-un scaun de transport medical din avion.

A fost luat de la locuinta sa din apropiere de Cleveland de o ambulanta, ferit de camerele video cu o patura si dus la un birou de imigrari din centrul CLeveland-ului.

Demjanjuk, primul pe lista "Cei mai cautati criminali de razboi nazisti", intocmita de centrul Simon Wiesenthal, a fost anuntat saptamana trecuta ca va fi deportat.

Un efort anterior de a-l scoate cu forta pe 14 aprilie, e esuat, intrucat el s-a intors acasa in aceeasi zi, dupa interventia instantei. Totusi, saptamana trecuta, Curtea Suprema americana nu a mai dat o hotarare care sa impiedice deportarea.

"Imi pare rau ca a durat atat de mult", a declarat pentru Reuters Avner Shalev, presedinte al Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim. "Cel putin vom face un pic de dreptate in ceea ce-l priveste pe Demjanjuk. Sa asteptam procesul echitabil, de care va avea parte in Germania. Acest lucru simbolizeaza ca lumea nu a uitat si ca nu putem ramane indiferenti."

Demjanjuk are probleme la coloana, rinichi nefunctionali, anemie, este foarte slabit si are nevoie de ajutor pentru a se ridica in picioare sau pentru a se deplasa, potrivit documentelor de la instanta, in care se sustinea ca este prea bolnav pentru a fi mutat.

Insa "vanatorii de nazisti" au depus in instanta o filmare recenta, in care este infatisat Demjanjuk deplasandu-se singur.

Vom face apel

Fiul sau, John Demjanjuk jr. a declarat pentru Reuters, intr-un e-mail, ca se vor inainta apelurile legale posibile in SUA, chiar daca el nu se mai afla in tara.

"Luand in considerare trecutul acestui caz si lipsa totala a dovezilor care sa indice ca a ranit vreo persoana, cu atat mai putin ca a comis vreo crima, ceea ce se intampla este inuman...", a declarat el. "Aceasta este o razbunare sub numele falsificat de dreptate, realizata cu speranta ca Germania isi va rascumpara greselile din trecut."

Demjanjuk seniorul va fi dus in fata instantei din Munchen, unde procurorii il acuza de complicitate la crimele comise in anul 1943, la lagarul Sobibor, o zona din Polonia ocupata la acel moment de nazistii germani.

El a fost condamnat la moarte in Israel in 1988, confundat cu sadicul gardian "Ivan" de la Treblinka, unde au murit 870 000 de persoane. Curtea suprema a Israelului a statuat ulterior ca el nu este "Ivan", insa oficialii americani i-au retras cetatenia, sustinand ca el a lucrat la trei alte lagare si a ascuns aceasta informatie cand a intrat in SUA, in 1952.

El neaga implicarea sa in Holocaust, sustinand ca a fost recrutat in armata rusa in 1941, a devenit prizonier de razboi al Germaniei dupa un an si ca a fost tinut in inchisorile nemtesti pana in 1944.

Cetatenia americana i-a fost retrasa in 1981, cand a fost extradat in Israel pentru procesul "Ivan", insa s-a intors acasa, langa Cleveland, in 1993 cand a fost declarat nevinovat. Cetatenia i-a fost reacordata in 1998.

Aceasta decizie a fost revocata din nou in 2002, dupa ce Departamentul de Justitie SUA a sustinut ca el a lucrat la alte lagare nemtesti. In decembrie 2006 a fost emis ordinul de deportare, insa a ramas in tara din cauza unor probleme legale si pentru ca nu a fost cerut de niciun stat.

Anul trecut, anchetatorul sef in crime de razboi naziste, din Germania, Kurt Schrimm, a cerut procurorilor din Munchen, unde a locuit Demjanjuk inainte sa emigreze in SUA, sa il acuze de implicare in moartea a 29 000 de evrei.

Schrimm a sustinut ca biroul sau are dovezi potrivit carora Demjanjuk a fost gardian la Sobibor si ii conducea personal pe evrei la camerele de gazare.

In martie, procurorii din Munchen au emis un mandat de arestare pen numele lui Demjanjuk si au cerut Statelor Unite sa il deporteze pentru proces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor