Fostul baron Aristotel Căncescu, o nouă "surpriză" din partea DNA

Ieşit din prima linie a politicii româneşti, fostul baron de Braşov, Aristotel Căncescu, are parte de tot mai multe "surprize" din partea procurorilor anticorupţie.
Aristotel Căncescu, PNL
Aristotel Căncescu, PNL (Epoch Times România)

Procurorii DNA au extins cercetările şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Aceeaşi decizie au luat-o procurorii şi în cazul celorlalţi inculpaţi: Emil Cirica, la data faptelor director al Direcţiei Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi Aurelia Popescu, la data faptelor director economic în cadrul Consiliului Judeţean.

Celor trei li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, între care şi persoana juridică SC LICOFRIG SRL.

Dosarul, în viziunea DNA

"În perioada iulie 2012 – martie 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, având calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi de ordonator principal de credite, în înţelegere cu inculpatul Matei Gavril, la data faptelor consilier judeţean, cu încălcarea prevederilor legale, l-a determinat pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, inculpata Martin Virginia, fie direct, fie prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica, să solicite Consiliului Judeţean Braşov suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice (prin mai multe adrese emise în perioada iulie - decembrie 2012), astfel încât să fie achiziţionate mai multe produse şi lucrări prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare instituţiei, iar achiziţiile să fie fracţionate pentru a se recurge la proceduri de achiziţie directă.

Demersul preşedintelui CJ Braşov, sprijinit de directorul economic Popescu Aurelia şi de directorul DIUAT Emil Cirica, a avut în vedere interesele economice ale lui Matei Gavril, în dauna DGASPC Braşov, prin direcţionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în vederea achiziţionării unor produse şi lucrări de la SC LICOFRIG, fie direct, fie indirect prin intermediul SC FRIGOMAT SRL (ambele societăţi fiind controlate de inculpatul Matei Gavril).

În baza adreselor sus menţionate, au fost întocmite formal mai multe referate, de DIUAT - Serviciul Investiţii, Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean Braşov. Aceste referate au fost semnate de directorul economic Popescu Aurelia şi directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean Braşov pentru majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov pe anul 2012. Ulterior, hotărârile au fost adoptate cu susţinere din partea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian în plenul Consiliului Judeţean Braşov (HCJ nr. 28/12.07.2012, HCJ nr. 89/11.09.2012). În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a emis dispoziţii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Braşov a fost majorat cu suma totală de 1.115.000 lei.

Cu aceşti bani au fost cumpărate produse şi servicii de la societăţile SC LICOFRIG SRL şi SC FRIGOMAT SRL.

Totodată, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, pentru a putea dispune în mod discreţionar de bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Braşov, a dispus ca Direcţia Economică să întocmească un referat prin care se propunea, în mod nelegal, împuternicirea sa, în calitate de ordonator principal de credite, de a emite dispoziţii în vedere rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli. Referatul a fost folosit la iniţierea unui nou proiect de hotărâre a consiliului judeţean, adoptat ulterior, cu susţinere din partea lui Căncescu Aristotel Adrian (HCJ 103/29.10.2012). Hotărârea a stat la baza unei dispoziţii de rectificare emisă în luna decembrie 2012.

Astfel, în urma hotărârilor consiliului judeţean şi a dispoziţiilor menţionate prin care s-a suplimentat bugetul de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov, Căncescu Aristotel Adrian a determinat, fie direct, fie indirect, prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica şi cu sprijinul consilierului judeţean Matei Gavril, pe directorul general a DGASPC Braşov Martin Virginia, şi, implicit, pe angajaţii din subordinea acesteia, care aveau atribuţii în domeniul achiziţiilor publice şi angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fonduri publice, să achiziţioneze de la cele două societăţi, controlate de consilierul judeţean Matei Gavril, produse şi lucrări supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare instituţiei publice, în cadrul a 35 de proceduri de achiziţie directă. Valoarea unora dintre produse şi lucrări a fost fracţionată în mod nelegal pentru a se aplica procedura achiziţiei directe. Mai mult, banii au fost plătiţi, deşi unele dintre aceste produse şi lucrări nu erau livrate sau executate la data efectuării plăţii.

Valoarea prejudiciului produs D.G.A.S.P.C. Braşov, prin realizarea în mod nelegal a acestor achiziţii, s-a stabilit la suma de 313.405 lei. Acesta reprezintă valoarea întreagă a produselor şi lucrărilor furnizate de SC LICOFRIG SRL ce nu erau justificate sau necesare instituţiei publice, la care se adaugă diferenţa dintre valorile cu care produsele sau lucrările furnizate de către SC LICOFRIG SRL şi SC Frigomat SRL au fost facturate către instituţia publică şi valorile cu care aceleaşi bunuri sau lucrări au fost achiziţionate anterior de la societăţile de la care furnizorul s-a aprovizionat sau valorile la care lucrările au fost realizate de către societăţile care au avut calitatea de subcontractor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Căncescu Aristotel Adrian, Popescu Aurelia şi Cirica Emil trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov; b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la IPJ Braşov – Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Braşov, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; e) să nu ia legătura cu persoane anume menţionate în ordonanţa de control judiciar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne