Fostul ambasador al Franţei: Corupţia afectează profund România

(photos.com)
Cristina Boiangiu
14.07.2012

Fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a criticat situaţia politică dificilă din România într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

"Cred că nu este posibil să se continue în acest fel. Criza regimului trebuie să se încheie într-un fel sau altul. Sărăcia şi chiar sărăcia lucie a numeroşi români, rămaşi fără beneficiile creşterii economice din anii '90, în cazul căreia emigraţia este doar unul dintre indiciile cele mai vizibile, trebuie să se încheie. Trebuie dusă o politică de relansare mai echilibrată", scrie fostul ambasador.

"Încotro se îndreaptă România?" se intitulează articolul în care Henri Paul prezintă situaţia din România unde a avut loc revocarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, imparţialitatea Curţii Constituţionale a fost pusă la îndoială, fostul premier Adrian Năstase a ajuns la închisoare, iar preşedintele ţării a fost suspendat.

În opinia lui Henri Paul, unul dintre motivele posibile ale crizei politice este Constituţia prea lungă şi neclară. Un altul este corupţia care "afectează profund ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face aceasta", afirmă diplomatul francez.

Uniunea Europeană menţine un mecanism de cooperare şi verificare a progreselor României în justiţie, însă acestea sunt destul de lente. În ultima vreme, mai multe state europene, printre care Olanda, Germania şi Franţa, au blocat intrarea României în spaţiul Schengen.

Paul mai spune că demiterea preşedintelui trebuie decisă de români, iar toţi ceilalţi trebuie să respecte alegerea. "Ulterior, sper eu, va veni vremea reconstrucţiei, deoarece tranziţia democratică a României, această tranziţie care pare să nu se mai termine, trebuie să permită acum tratarea cu seriozitate a afacerilor serioase", scrie Henri Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor