Fost "trol" al Kremlinului dă în judecată o "fabrică" de materiale propagandistice pro-Putin

(Captură Foto)
Andrei Popescu
03.06.2015

Un fost “trol al Kremlinului” (“postac“ pe Internet - n.r.) a anunţat că îşi dă în judecată fostul angajator pentru a închide ceea ce descrie drept o “fabrică” de materiale propagandistice pe Internet care îl protejează pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează New York Times.

Procesul a fost deschis luni în St. Petersburg, dar a fost imediat amânat până în 23 iunie, pe motiv că acuzatul nu s-a prezentat, a declarat, marţi, Liudmila Savciuk pentru Associated Press.

Prin procesul intentat, Savciuk doreşte să obţină compensaţii morale şi cere închiderea companiei, Internet Research, susţinând că angajaţii acesteia nu dispun de contracte de angajare corespunzătoare.

Într-un interviu acordat AP în luna aprilie, Savciuk a descris cum ea şi alte sute de colegi de-ai săi din St. Petersburg au administrat câteva conturi pe site-urile de socializare, inundând Internetul cu informaţii şi comentarii pro-Putin şi falsificând imagini care apăreau pe website-urile de ştiri ruse şi occidentale.

Potrivit acesteia, în unele departamente, aşa numiţii “troli ai Internetului” au primit zilnic indicaţii despre ceea ce trebuiau să scrie şi ce emoţii trebuiau să stârnească. Ea a declarat că majoritatea angajaţilor sunt tineri atraşi de salariile lunare relativ mari de 40.000 până la 50.000 de ruble (800 până la 1.000 de dolari), susţine New York Times.

Detaliile oferite de Savciuk în legătură cu munca sa coincid cu detaliile oferite de alţi foşti “troli” care au vorbit public despre situaţia lor, deşi Savciuk este unul dintre puţinii “postaci” care au avut curajul să îşi facă public şi numele. Ea a demisionat la două luni după angajare, hotărând că nu poate să facă parte dintr-o maşină de propagandă.

“Ar trebui să fie închisă [compania Internet Research]”, a mai declarat Savciuk.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor