Fobia sociala

(photos.com)

Fobia sociala, numita si anxietate sociala, este o tulburare caracterizata printr-o stare de anxietate coplesitoare, prezenta in situatiile sociale cotidiene, mai exact, este teama intensa de a fi umilit in anumite situatii sociale, mai ales de a fi expus si vulnerabil in fata celorlalti intr-o situatie penibila.

Deseori se intalneste la membrii aceleiasi familii si poate fi, uneori, insotita de depresie sau alcoolism. Fobia sociala debuteaza la inceputul adolescentei sau chiar mai devreme si poate continua in perioada maturitatii.

Atunci cand suferi de fobie sociala ai tendinta de a crede despre ceilalti ca sunt foarte relaxati si spontani in public si ca tu nu esti. Micile greseli pe care le faci iti apar mult exagerate. A te imbujora poate fi un motiv de stanjenire si simti ca toate privirile sunt fixate asupra ta. Te poti teme de prezenta unor persoane necunoscute. Sau teama poate fi mai specifica, cum ar fi a te simti anxios la sustinerea unui discurs, cand trebuie sa te adresezi managerului sau, sau la intalniri.

Desi s-a constatat ca femeile sunt de doua ori mai afectate de fenomen decat barbatii, de cele mai multe ori acestia din urma, solicita cel mai des o sustinere terapeutica, deoarece exista conceptia potrivit careia, este normal ca o femeie sa fie excesiv de timida.

In conditiile unei evolutii nefavorabile a acestei tulburari, printre consecintele negative figureaza: alcoolismul, dependenta de droguri clasice, etno botanice si medicamente anxiolitice, depresia si tentativele de suicid .

Pentru ca fobia sociala presupune in multe cazuri o predispozitie genetica si biologica iar stress-ul poate un sens ascendent, oricand in viata fiecaruia dintre noi, este necesara aplicarea unei terapii adecvate care de obicei, implica trei etape.

Prima etapa consta in introducerea persoanelor in situatia care le declanseaza frica. A doua etapa se realizeaza prin cresterea riscului de dezaprobare in acea situatie, astfel incat persoanele respective sa-si dobandeasca increderea ca pot face fata respingerii sau criticilor. A treia etapa consta in invatarea, de catre aceste persoane, a unor tehnici care sa-i ajute sa faca fata dezaprobarii celor din jur.

In aceasta etapa, persoanele fac vizualizari dirijate ce au ca tema, cele mai mari frici ale lor si sunt incurajate sa dezvolte raspunsuri constructive, raspunsuri la fricile lor si la perceperea dezaprobarii. Astfel, persoanele cu fobie sociala pot invata sa se descurce cu frica, sa isi dezvolte stima de sine, increderea in sine, si in acest fel, sa nu mai evite situatiile care le-ar putea cauza anxietate.


Psihologul Mihai Mosoiu poate fi gasit la telefoanele:

0746936223
0747938599
0737340841

www.onlinetherapym.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură