FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale şi anunţă că ar putea urma alte tăieri

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2013

Fondul Monetar Internaţional a tăiat, marţi, prognozele privind creşterea economiei globale atât pentru anul în curs cât şi pentru anul următor. FMI si-a justificat decizia ca urmare a cererii de consum mai slabe şi a încetinirii înregistrate de mai multe economii emergente şi din zona euro.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere previziunea de creştere mondială de la 3,3%, cât estima în aprilie, la 3,1%, aceeaşi rată înregistrată şi în 2012. Datele au fost prezentate, marţi, de instituţie. în raportul pentru actualizarea estimărilor din raportul World Economic Outlook.

“Riscurile în sensul scăderii perspectivelor de creştere economică la nivel mondial încă domină”, se anunţă în raportul FMI.

Fondul a înrăutăţit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru 2013 şi cu 0,2 puncte pentru anul următor, la 1,2%, respectiv 2,1%. În cazul celor emergente, revizuirea negativă s-a situat la 0,3 puncte procentuale atât pentru anul în curs cât şi pentru 2014. Astfel, în 2013 economiile emergente ar urma să înregistreze o creştere de 5%, urmată de 5,4% anul următor.

Scăderi la nivelul estimărilor se osbervă în cazul Statelor Unite. Fondul estimează o creştere de 1,7% în acest an, comparativ cu prognoza de 1,9% din aprilie, în timp ce pentru zona euro a înrăutăţit estimarea privind contracţia PIB de la circa 0,4% la 0,6%.

Şi în cazul celor mai puternice ale zonei euro, Germania, Franţa, Italia şi Spania, Fondul a redus din aşteptări. FMI a înjumătăţit, la 0,3%, prognoza privind creşterea din acest an în cazul Germaniei, în timp ce pentru Franţa se aşteaptă la o scădere a PIB de 0,2%, comparativ cu declinul de 0,1% anticipat anterior. Şi Italia are parte de o tăiere a previziunii de creştere economică. Fondul anticipează o contracţie de 1,8%, mai mare decât scăderea de 1,5% luată în calcul în aprilie.

La capiotolul îmbunătăţiri de creştere economică, FMI a ridicat estimările pentru Marea Britanie, Japonia şi Canada. Cea mai mare este înregistrată de Japonia, care va cunoaşte un avans de la 1,5% la 2%. În cazul Angliei rata a fost majorată de la 0,6% la 0,9%, iar pentru Canada de la 1,5% la 1,7%.

FMI a înrăutăţit estimările pentru evoluţia mai multor economii emergente importante în acest an. Astfel, Rusia ar urma să înregistreze o creştere a PIB de 2,5% în acest an, faţă de 3,4% cât se lua în calcul în aprilie, în timp ce în cazul Braziliei revizuirea se situează la 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%. În cazul Chinei, Fondul a schimbat prognoza privind avansul PIB de la 8,1% la 7,8%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor