FMI avertizează: Autorităţile R. Moldova să se abţină de la cheltuielile bugetare neprevăzute

Mai multe proiecte lansate de către guvernarea R. Moldova în 2018 nu au fost iniţial prevăzute în buget şi nu au acoperire financiară legală, afirmă expertul Veaceslav Negruţă.
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Reprezentantul Fondului Monetar la Chişinău, Volodymyr Tulin, a declarat luni, 6 august, într-un interviu, că „este important ca autorităţile să promoveze în continuare politici prudente şi să asigure avansarea reformelor pe parcursul duratei programului. De exemplu, este esenţial ca în perioada preelectorală autorităţile să se abţină de la cheltuielile bugetare neprevăzute”.

Expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor, crede că acesta este un avertisment din partea FMI în continuarea poziţiei sale ad-hoc expuse precum că există riscuri în sectorul finanţelor publice după aprobarea amnistiei fiscale de către autorităţile R. Moldova.

”Este contrar şi programului pe care R. Moldova îl are cu Fondul Monetar, iar astfel de proiecte subminează continuitatea programului. Chiar dacă e campanie electorală şi autorităţile şi-au dorit mult să întrerupă dialogul cu FMI, asta nu înseamnă că Fondul Monetar nu monitorizează şi nu contabilizează derapajele de la acele înţelegeri care sunt în acel program pe trei ani”, a adăugat expertul, citat de radio Europa Liberă.

Veaceslav Negruţă a ţinut să mai precizeze că mai multe proiecte lansate de către guvernarea democrată în 2018 nu au fost iniţial prevăzute în buget şi nu au acoperire financiară legală. ”Respectiv, toate acele iniţiative şi pachete care au caracter electoral, populist, trebuie să fie eliminate, pentru că implică costuri ulterioare şi subminează finanţele publice pentru o perioadă mai lungă de timp.”

Programul pe care l-a semnat guvernul de la Chişinău cu Fondul Monetar Internaţional expiră în 2019. Reprezentantul FMI la Chişinău a menţionat că programul prevede reforme de durată care pot fi realizate doar prin eforturi serioase şi care sunt în esenţa lor dificile şi se bazează pe angajamente şi obiective ce nu pot fi deloc uşoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe